Vypínanie svetla, nižšie vykurovacie teploty. Slovenské firmy šetria, kde sa dá (anketa)

Vypínanie osvetlenia či znižovanie vykurovacej teploty. Slovenské firmy šetria, kde sa dá. Zatiaľ márne vyčkávajú, s akou pomocou príde vláda. Musia si sami zabezpečiť čo najlepšie opatrenia proti vysokým cenám za energie. Denník Pravda zisťoval, ako s vysokými faktúrami za energie bojujú niektoré spoločnosti.

16.09.2022 10:43
žiarovka, nápad, peniaze, mince, šetrenie Foto:
Ilustračná fotka
debata (15)

Volkswagen Slovakia

Odpovedá Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa automobilky:

Vo Volkswagen Slovakia máme nastavený plán úspor v oblasti energií, pričom sa dlhodobo a cielene zameriavame na identifikáciu a nasadzovanie opatrení a technológií, ktoré znižujú energetickú náročnosť výroby a náklady. Po vlaňajšom lockdowne sme napríklad zaviedli tzv. vypínací koncept a permanentne motivujeme zamestnancov k energetickej efektívnosti na pracovisku.

Znamená to, že boli stanovené ciele najnižšej spotreby energií v nevýrobnom čase, ktorých dodržiavanie sa pravidelne kontroluje a vyhodnocuje. Vypínajú sa všetky technologické zariadenia, ktoré je počas odstávok výroby možné vypínať. Zároveň sa vypína osvetlenie vo všetkých výrobných halách, kanceláriách, znižuje sa intenzita areálového osvetlenia a redukuje sa prevádzka vetrania a vykurovania. Popritom v podniku uprednostňujeme energeticky efektívne regulovateľné LED osvetlenie a moderné svetelné technológie, pričom 100 % elektrickej energie odoberáme z obnoviteľných zdrojov-

VLÁDA: Rokovanie 102. schôdze Čítajte viac Sulíkov nástupca Hirman o energiách: Toto tu ešte nebolo, každú chvíľu môže vybuchnúť plynovod či ropovod

Ďalej vo Volkswagen Slovakia vyvíjame automatické softwarové riešenia, ktoré optimalizujú prevádzku výrobných a energetických zariadení. Neustále hľadáme moderné možnosti znižovania produkcie emisií CO2, dekarbonizácie v priemysle prostredníctvom BAT technológií, pri nových projektoch implementujeme tepelné čerpadlá, ktoré dokážu využiť potenciál odpadového tepla bez nutnosti spaľovania zemného plynu a produkcie emisií CO2. Napriek vysokej dobe návratnosti hľadáme aj možnosti rozšírenia vlastnej výroby elektrickej energie na strechách hál prostredníctvom fotovoltiky.

McDonald's

Odpovedá Lucia Poláčeková, PR manažérka:

Rast energií a s tým súvisiace prevádzkové náklady je dôležité vnímať v kontexte celkovej situácie v gastro sektore. Po náročnom pandemickom období, ktoré prinieslo množstvo obmedzení a silný ekonomický tlak, prichádza kríza, ktorá sa nás dotkne ešte viac. Dnes nedokážeme, aj kvôli nejasnej podpore štátu, odhadnúť dopady. Situáciu veľmi pozorne sledujeme a vyhodnocujeme, či už na lokálnej ale aj globálnej úrovni. Ceny energií už teraz spôsobili vyššie náklady, no našou snahou je zachovať primerané ceny našich konečných produktov v celej sieti reštaurácií vrátane franšízových, aby sme si udržali zákaznícku spokojnosť.

Uvedomujeme si našu zodpovednosť prispieť opatreniami, ktoré prinesú energetické úspory. Už dnes dokážeme šetriť energie v rámci viacerých prevádzkových procesov a nastavení. V reštauráciách novej generácie je prevádzka a celkové vybavenie z hľadiska energií úspornejšie. S reštauráciami o ďalších možnostiach šetrenia energiami i zdrojmi odporúčame presné kroky, v rámci ktorých aktuálne naše reštaurácie a licenční partneri už majú zavedený prevádzkový systém pre šetrenie energiami. Samozrejme hľadáme ďalšie dlhodobejšie riešenia vrátane alternatívnych zdrojov energie, ktorými niektoré naše reštaurácie už disponujú.

Slovnaft

Odpovedá hovorca spoločnosti Anton Molnár:

Spoločnosť Slovnaft dlhodobo pracuje na znížení svojej energetickej náročnosti. V minulosti sme realizovali viacero projektov, napríklad pri plyne len od októbra minulého roka sme znížili spotrebu rádovo v desiatkach percent. Zároveň sa snažíme tam, kde je to možné, hľadať priestor na nahradenie plynu inou komoditou teda rafinérskym plynom.

Karol Galek Čítajte viac Žiadne návrhy na energetické opatrenia. Galek: musíme si počkať na nového ministra

Napriek tomu priestor na ďalšiu významnejšiu redukciu spotreby plynu je veľmi limitovaný, keďže zo zemného plynu sa vyrába vodík potrebný pre odsírenie niektorých komponentov palív, a využívame ho aj na kúrenie v technologických zariadeniach. Aktívne hľadáme cesty na zníženie spotreby elektriny a tepla, pričom sa snažíme čo najviac využívať naše vlastné zdroje na ich výrobu.

Pokiaľ by sa náklady energií zvyšovali tak neúmerne, že by ich nebolo možné zohľadniť v cenách produktov, tak by to mohlo viesť k nižšej produkcii palív, ktorých je už v súčasnosti na regionálnom trhu nedostatok.

Kia Slovakia

Odpovedá Tomáš Potoček, hovorca automobilky:

V Kia Slovakia sa už dlhodobo zameriavame na znižovanie spotreby energií v prepočte na jeden vyrobený automobil. Niekoľkonásobne rastúce ceny len urýchlili snahy a zvýšili aktivitu v rôznych oblastiach s cieľom minimalizovať ich negatívne dopady. Napríklad na lakovni sa kolegom podaril zrealizovať projekt zameraný na rekuperáciu tepla, teda jeho znovu využitie v ďalšom procese či projekt opätovného využitia odpadovej vody s ročnou úsporou 40 000 metrov kubických ročne. Okrem toho sme realizovali inštaláciu inteligentného LED osvetlenia, úpravu technológií a mnohé iné.

Best Hotel Properties

Odpovedá Branislav Babík, predseda predstavenstva:

Máme na tento rok fixnutú cenu energie, takže sa nás to zatiaľ netýka. V jednom z našich hotelov sme však na skúšku už v spolupráci s dubajskou firmou EP&T inštalovali systém EDGE, kde monitorovacie senzory zbierajú dáta z rôznych priestorov hotela a následne vďaka špeciálnemu algoritmu nám systém ponúkne riešenia, ako v konkrétnom momente v konkrétnych zónach hotela ušetriť na spotrebe energie. Ak vyhodnotíme tento projekt ako efektívny, zvážime inštaláciu aj v ostatných hoteloch.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #energie #ceny #zdražovanie #opatrenia