Vinohradníkovi škorce zlikvidovali úrodu za 100 tisíc eur. Nič proti vtákom, ale...

Desať rokov sa vinohradníci snažili presvedčiť ministerstvo životného prostredia ako nielen plašením či dravými vtákmi dostať škorce z vinohradov. Teraz ich v prípade krajnej núdze možno z viníc dostať aj streľbou, nie slepými, ale ostrými nábojmi. Svetlo sveta uzrela výnimka, ktorá má prispieť k ochrane čoraz vzácnejšej úrody hrozna na Slovensku.

15.09.2022 17:24
Alsasko, vinice, Francúzsko, vinohrady Foto: ,
Ilustračné foto viníc.
debata (9)

Českí a maďarskí vinohradníci mohli kŕdle škorcov vyháňať streľbou už roky. Rovnako Taliani, Nemci či Rakúšania. Keď sa tam do vôle nemohli nazobať bobúľ sladkého hrozna, zamierili do slovenských vinohradov. Neprilietali neškodné malé kŕdle, ale hnali sa sem celé mračná. Vo vinici, kde sa hostili, našiel vinohradník iba prázdne strapce.

burčiak Čítajte viac Sezóna burčiaku sa začala, vyrobiť tento elixír je umenie. Ako vyzerá ten dobrý?

Svoje o tom vie šenkvický vinohradník Karol Motyka. Vraví, že škorce za hodinu "sfutrujú“ úrodu hrozna aj z hektára vinohradu. Pri jednom z náletov obrali raz inému šenkvickému vinohradníkovi Ladislavovi Šebovi hrozno, z ktorého mohol vyrobiť víno za stotisíc eur. Pod Malými Karpatmi vinohradníci porozprávajú o škorcoch príhody, ktoré im vôbec nie sú do smiechu, ale do jedu. Ročne škody na celom Slovensku dosahujú okolo troch miliónov eur.

Vari najzrozumiteľnejšie svedectvo o škorcoch vydala Modranka Veronika Šikulová. Pred siedmimi rokmi v Pravde opísala "vinohranie“, aktérmi ktorého boli zákonom chránené škorce a následky ich hodovania znášajúci modranskí vinári.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a farmár Pavel Keľo Čítajte viac Je tu nečakaný konkurent: lacné zrno z Ukrajiny. Slovensko má svojho dosť a hladom neumrie

"Škorce obyčajne prilietajú všetky naraz. Najskôr si spravia prieskumné „kolečko“ a zakrúžia nad chotárom. Vtedy sa v meste zotmie, mrak je strašidelný a obyčajne obrovský, potom zosadnú do vinohradu, k nám, čo máme vinice za humnami na skok, dolieha akési vtáčie bublanie, zhluk zvláštnych zvukov. No a keď sa mrak zodvihne, máte obraté.

Taký vinohrad je pre škorce ako torta! Zdzobnú ho na posedenie a rok máte fraj. Pravdaže, ak nerátam robotu, lebo vinohrad je robota, a kto nemá starosci, nech si kúpi vinohrad! Niektorí vinohradníci naťahujú proti škorcom siete. Tie vtáky potrhajú, zopár sa ich do siete zamotá a chytí, iné sa najedia.“

Nič proti vtákom, sú to, akoby povedali naši starí rodičia a tiež dietky božie a spolu s nami obývajú jeden životný priestor. Je náš aj ich. Boli tu aj v minulosti, keď sa na Slovensku zberala úroda hrozna z 32-tisíc hektárov. Lenže za posledných 33 rokov sa zmenšila výmera rodiacich vinohradov štyrikrát. Škorce za to nemôžu, No ak nalietavajú na vinice kŕdle nie o piatich tisícoch vtákov, ale mnohonásobne väčšie, čosi nie je v poriadku.

Roman Janoušek, dvojnásobný šampión Pezinských vínnych trhov. Čítajte viac Kto je šampión Pezinských vínnych trhov? Vinárovi Janouškovi ide karta, dobyl Paríž a teraz aj Pezinok

Konečne si útrapy vinohradníkov všimli aj poslanci slovenského parlamentu. Potom, čo sa jeden z nich Kristián Čekovský zaangažoval v dlhoročnej kauze škorce, je na čase urobiť poriadok aj s diviakmi a vysokou zverou. Je to tiež vec verejná a hodná verejného záujmu. Obdivujeme rakúske vinice, aj tie sú obkľúčené lesmi a poľami, kde žije zver. Ako to, že tam vedia dosiahnuť únosnú mieru zvierat pre chotáre a u nás sa roky o škodách spôsobenej premnoženou zverou iba rozpráva?

9 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #škorce