Dom si môžete opraviť aj sami. Štát vám dá do 19-tisíc eur, projekt o chvíľu štartuje

Veľká obnova domov sa onedlho začne. Od 15. októbra bude možné požiadať o 30 miliónov eur na rekonštrukciu starých domov. Domácnosti môžu dostať až 19-tisíc eur. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO), ktorý výzvu v utorok ohlásil, verí, že do konca roka prvých 4 000 záujemcov bude môcť začať obnovovať svoj dom. Celý balík 528 miliónov eur pôjde z plánu obnovy a štát plánuje zrenovovať až 30-tisíc domov z celkového milióna. Na Slovensku je približne tritisíc dedín, čo na jednu obec vychádza desať obnovených starých domov.

06.09.2022 11:53 , aktualizované: 18:07
Budaj Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Ceny energií robia veľký „kríž“ aj domácnostiam. Rastú enormnou rýchlosťou a nik nedokáže odhadnúť, kedy sa tempo spomalí. Investovať do rekonštrukcie domu sa teda oplatí z dlhodobého hľadiska. Nová fasáda, okná, dvere, kotol či nová strecha, je len pár bodov toho, čo si môžu domácnosti dať zlepšiť a nemusia celú renováciu platiť z vlastného vrecka. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) skonštatoval, že pomoc z plánu obnovy na dosiahnutie vyššej efektivity a zníženie nákladov prichádza v čase, keď Slovensko prechádza náročnou energetickou krízou. „Práve táto výzva je tu na to, aby vám pomohla v týchto ťažkých časoch zvládnuť vaše účty za energie aj takým spôsobom, že si budete môcť obnoviť svoj dom, bývať v kvalitnejšom bývaní a zároveň mať pod kontrolou svoje účty,“ vyhlásil Heger.

Pozrite si tlačovku:

Premiér spolu s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) a Budajom stáli v Jelke neďaleko Bratislavy pred starým domom, aby ilustrovali, na aké domy môžu o peniaze žiadať.

Výzva prerábky rodinného domu podporuje realizáciu úspory primárnej energie. Hlavným cieľom obnovy rodinných domov je úspora energie skvalitnením tepelno-technických vlastností a zefektívnením vykurovania. Majiteľ domu pocíti úsporu aj na meračoch a faktúrach. „Predpokladáme tiež, že úspešní žiadatelia, ktorí využijú na obnovu rodinného domu financovanie prostredníctvom na to určených bankových produktov, dokážu v podstatnej miere pokryť náklady na úver z úspory na platbách za energie,“ uviedol Budajov rezort.

Znevýhodnení dostanú viac

Cieľové skupiny sú dve. Ale jedno pravidlo platí pre všetkých. „Občan musí mať trvalé bydlisko na Slovensku v rodinnom dome, ktorý chce renovovať. A dom musí mať viac ako desať rokov,“ hovorí pre Pravdu Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá celý projekt zastrešuje. Rozdiel medzi skupinami je v intenzite podpory a sociálnom postavení žiadateľa. Ak má žiadateľ v starostlivosti dieťa s ŤZP alebo žije v spoločnej domácnosti vo štvor- a viacdetnej rodine, môže dostať viac peňazí. Podmienkou je, aby všetky deti mali trvalé bydlisko v rodinnom dome. Ak táto domácnosť ušetrí 30 percent energií, môže dostať až 18-tisíc eur, zároveň to bude predstavovať 95 percent celkových oprávnených výdavkov.

Druhá skupina žiadateľov môže dostať 14-tisíc eur, keď dosiahnu úsporu primárnej energie na úrovni 30 až 60 percent oproti stavu pred obnovou. A maximálnu dotáciu 19-tisíc eur môžu získať projekty, ktoré dosiahnu úsporu primárnej energie viac ako 60 percent oproti stavu pred obnovou a zároveň to bude predstavovať 60 percent celkových oprávnených výdavkov.

Opraviť sa dá aj svojpomocne

Je viacero variantov, ako financovať prerábku rodinného domu. Spôsob je však viac-menej rovnaký. Najprv si majiteľ nehnuteľnosti zaplatí obnovu sám buď z vlastných zdrojov, alebo pomocou úveru. Po schválení žiadosti mu budú spätne vyplatené peniaze od štátu. Slovenská agentúra životného prostredia iniciovala spoluprácu s bankami. Nebudú tak musieť druhú polovicu dokladať zo svojich úspor. Lacno im požičajú slovenské banky, ktoré dostanú krytie od Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Základom je to, že Európska banka poskytne komerčným slovenským bankám zábezpeku sto miliónov eur pre prípadné riziká, ktoré môžu vzniknúť pri poskytnutí úveru. Chcú tak pomôcť k lepšiemu, kvalitnejšiemu bývaniu aj občanom, ktorých finančná situácia nie je najlepšia.

„Komunikujeme s Národnou bankou Slovenska, so Slovenskou bankovou asociáciou aj priamo s komerčnými bankami. Cieľom našej iniciatívy je, aby žiadatelia mali prístup k potrebnému financovaniu,“ uviedol Budajov rezort s tým, že do projektu sa zapojili dve komerčné banky, a to VÚB a Tatra banka.

Žiadatelia si môžu dom opraviť aj svojpomocne. Alebo si na to objednajú firmu. „Výber firmy je osobnou voľbou vlastníka rodinného domu,“ informuje ministerstvo životného prostredia. „Odporúčam si dôsledne archivovať všetky dokumenty súvisiace s realizáciou obnovy, aby ich v prípade kontroly vedel preukázať,“ uviedol Maco. Zároveň pripomína, aby si majitelia nezabudli zhotoviť fotografie pred začatím rekonštrukcie.

Pozrite si rozhovor s generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia Michalom Macom

Detaily projektu na obnovu domov nájdu ľudia na stránkewww.obnovdom.sk. Štát vytvoril aj desať regionálnych kancelárií po celom Slovensku, kde sa môžu žiadatelia osobne informovať o ďalších krokoch.

Obnova rodinného domu môže byť realizovaná ľubovoľnou kombináciou opatrení, pričom musia byť splnené nasledovné podmienky:

  • Obnovou musí dôjsť k úspore primárnej energie minimálne o 30 % oproti stavu pred obnovou.
  • Súčasťou obnovy rodinného domu musí byť aspoň jedno opatrenie zo skupiny opatrení A.
  • Opatrenia zo skupiny B sú voliteľné.
  • Výška oprávnených výdavkov na realizáciu opatrení patriacich do skupiny A musí predstavovať minimálne 50 % celkových oprávnených výdavkov projektu.
  • Výška oprávnených výdavkov na realizáciu opatrení skupín B3 a B5 nesmie kumulatívne prekročiť 10% celkových oprávnených výdavkov projektu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #plán obnovy