Poškodená strecha či elektrické žalúzie? Krupobitie a víchrice robia Slovákom vrásky

Aj keď je sucho novým trendom, ktorého sme svedkami. Povodne a krupobitie sa tiež cez letné mesiace ozvali. Dokonca toto leto najviac ničili majetok Slovákov. Vyplýva to zo štatistík Allianz – Slovenskej poisťovne.

05.09.2022 13:52
poistenie záhrady Foto:
Ilustračná fotka
debata

„Počas júna, júla a augusta nám klienti nahlásili 454 škôd spôsobených povodňami a záplavami a 392 škôd z krupobitia v celkovej hodnote takmer 350-tisíc eur. Dohromady sme počas posledných troch mesiacov zaregistrovali 1 384 poistných udalostí na privátnom majetku spôsobených prírodnými živlami. Náklady za tieto škody boli vyše pol milióna eur,“ konštatuje riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz Dárius Nógli.

Napriek tomu, že škôd bolo dosť, tak tohtoročné leto z pohľadu štatistík menej škodové ako minuloročné. „Toto leto evidujeme niekoľko lokálne pôsobiacich živlov a následných škôd spôsobených víchricami, povodňami a krupobitím. V porovnaní s minulým letom je však živelných poistných udalostí menej,“ dopĺňa D. Nógli. Medzi najväčšie škody, ktoré Allianz spomína, patrí poškodenie strechy v dôsledku silnej víchrice na prístavbe rodinného domu v okrese Trebišov za vyše 10-tisíc eur. Ďalšiu spomínajú na Záhorí, kde počas júlovej víchrice silný vietor a krupobitie poškodil vonkajšie elektrické žalúzie na rodinnom dome v Starej Myjave. Škoda v tomto prípade presiahla 8 600 eur.

dlaň, životné prostredie, ekológia, veterná elektráreň Čítajte viac Sociálnej aktivite firiem bráni aj zložitý právny a daňový systém

Poisťovňa upozorňuje, aby si Slováci dali pozor na poistenie. Vysoká inflácia, rast cien stavebných materiálov, ale aj klimatické zmeny a s nimi spojené častejšie živelné škody spôsobili, že mnoho nehnuteľností na Slovensku je podpoistených. „Odporúčame klientom, aby si prehodnotili svoje poistné zmluvy a upravili výšku poistnej sumy tak, aby pokrývala reálnu hodnotu ich majetku. V prípade škody na podpoistenej nehnuteľnosti im totiž poisťovňa bude môcť vyplatiť len pomernú časť škody podľa úrovne podpoistenia,“ vysvetľuje hovorkyňa Allianz Lucia Strnad Muthová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #poistenie #živly