Mäsiar Gašparík: Ľudia začínajú byť nahnevaní. Hovoria, že takéto ceny nikdy nezažili a drahota je umelo vyvolaná

Situáciu, ktorú priniesol rok 2022 vo výrobe, spracovaní a obchode s mäsom tu tridsať rokov nebola. Ceny stále stúpajú a ľudia pred pultom i za ním sú očividne nervóznejší. Týmito slovami opisuje náladu spotrebiteľov a obchodníkov trnavský mäsiar Róbert Gašparík, ktorý z malého rodinného mäsiarstva vybudoval úspešnú firmu v regióne západného Slovenska.

01.09.2022 05:00
Mäsiar Róbert Gašparík. Foto:
Mäsiar Róbert Gašparík.
debata (44)

Čo najviac trápi ľudí, ktorí stoja pred pultom a za ním?

Nepredvídateľnosť. Nikto nevie, čo bude o mesiac, o dva. Všetko dražie. Keď tempo vývoja ekonomiky budú udávať burzové ceny energií, môžeme to všetci zabaliť. Ľudia začínajú byť nahnevaní, za rastúcimi cenami vidia politiku. Hovoria, že takéto ceny nikdy nezažili a drahota je umelo vyvolaná.

Mäso, párky, salámy - ilustračné foto. Čítajte viac Drahšie rezníky a „šnicle“. Slovenský trh s mäsom čelí problémom, aké si ľudia pred 30 rokmi nevedeli predstaviť

O koľko ste medziročne zdraželi medziročne?

Určite o takých 40 percent.

Čo to urobilo so zákazníkmi?

Zatiaľ do našich predajní chodia. Nad vodou nás držia mäsové výrobky, ale predaj mäsa stagnuje. V rovnakom množstve ako vlani sa predáva len kuracie mäso. Je zo všetkých druhov mäsa cenovo najdostupnejšie. Zato predaj hovädzieho mäsa, ktoré medziročne zdraželo o 58 percent, spadol o polovicu. Ak sme ešte pred vojnou na Ukrajine predávali hovädzie zadné kilogram po 9,90 eura, teraz stojí 15,80 eura, to je strašná cena. Pokles bravčového je zhruba desať percentný, ale je nemožné konkurovať cenami obchodným reťazcom. S mäsom zo slovenských ošípaných sa k cenám veľkých sietí nevieme priblížiť.

Prečo? Je to vec zliav?

Áno aj. No problém je trochu zložitejší. Na pultoch reťazcov majú krkovičku kilogram po 4 eurá. Za takú cenu ju nevyťažíme zo slovenskej bravčovej polovice, ktorá stojí 2,40 eura. Cena z nemeckej burzy tzv. jatočných upravených tiel je síce rekordne vysoká – 2,05 eura za kilogram, ale v zásade ide o spriemerovanú cenu viacerých kategórii mäsa. Kľúčová pre nás je mäsitosť, tá je na Slovensku lepšia. Samozrejme sa to premieta do ceny, slovenské mäso je drahšie.

Mäsiar Róbert Gašparík. Foto: Robert Huttner
Mäsiar Róbert Gašparík. Mäsiar Róbert Gašparík.

Čo to robí s jeho predajom?

Ľudia prestávajú kupovať slovenské mäso, lebo mäso z dovozu, ktoré prevažne ponúkajú reťazce, je lacnejšie. Rozdiel v cene už nie sú 1,5 alebo 2 eurá, ale aj 3 eurá, to je markantný rozdiel.

Kde je do očí bijúci rozdiel?

Pri vykostenom bravčovom karé.

Predáte karé aj po zdražení?

Áno, lebo stále je tu skupina zákazníkov ochotná priplatiť si za kvalitu a pôvod. Vedia, že si kupujú slovenské, teda čerstvé mäso, jeho kvalita je výrazne lepšia oproti lacnému mäsu ponúkanému v reťazcoch.

Z čoho vyplýva rozdiel?

Mäso v reťazcoch je, ak nerátam výseky, je vákuovo balené, teperí sa cez pol Európy. Balíček má záruku 14 dní, kým naše mäso je zo zvierat v pondelok zabitých a v stredu je v predajni na pulte.

potraviny Čítajte viac Blíži sa tretia vlna zdražovania potravín, hore pôjdu o 5 až 10 percent. Jedlo sa rodí na poli a v maštaliach, nie v reťazcoch

Vyhráva cena nad kvalitou?

Cena sa pri výbere stáva rozhodujúcou pre väčšinu spotrebiteľov. Práve cena spôsobuje istý odlev zákazníkov. Aj tí, čo prv neváhali priplatiť za kvalitnejšie mäso, si vyberajú lacnejšie, lebo všetko išlo hore, nielen mäso, všetky potraviny, drogéria, energie.

Aký je dopyt po mäsových výrobkoch?

Štandardný a to aj napriek zdraženiu, neublížilo im ako predaju mäsa. Ak sú ľudia navyknutí niečo jesť, chutí im to, tak si výrobky kúpia. Človek si kúpi krkovičku v reťazci a u nás, potom ich hodí na panvicu a hneď vidí rozdiel v gramáži, ktorá mu "vysyčí“. Stratu na hmotnosti oželie práve kvôli cene. No keď si kúpi klobásku od nás a klobásku z nejakého supermarketu, druhý raz príde k nám. Víťazí chuť. Nekúpi si samozrejme dve kilá, ale dve klobásy, rovnako sa správa pri kúpe iných delikates.

Spomínali ste „panvicový“ test. Čo všetko odhalí?

Prístup k mäsu. Je rozdiel či zákazník dostane krásne vykostené karé, kuchynsky upravené bravčové pliecko. Ak ste pliecko lacno kúpili, je to neraz čistý franforec, čo môžete hodiť len do gulášu, dáte na panvicu karé, ktoré v reťazci zlacnili pomaly o polovicu, ale prídete o 10–15 percent hmotnosti mäsa. Robili sme si porovnávacie testy, skúsené gazdinky vedia o čom hovorím.

Z čoho vyplýva rozdiely v kvalite mäsa? Zo spôsobu chovu zvierat, dopravy mäsa?

Z toho i onoho. Mäso sa časom zavodňuje. Doprava trvá, povedzme dva dni. Po otvorení vákuovo baleného mäsa vytečie z vrecka voda, je to daň dlhému transportu, ktorý zanecháva navyše uhlíkovú stopu.

potraviny Čítajte viac Čo do úst, bude trápiť viac ako energie. Mäso vyskočí o tretinu, košík potravín bude drahší o štvrtinu

Cena mäsa má ísť podľa Slovenského zväzu spracovateľov mäsa hore o 20 percent. Čo to urobí na pulte?

Ďalšie zdraženie.

Ako ho dostať pod kontrolu?

Všetci potravinári hovoria o nevyhnutnosti zastropovať ceny energií, ale sú aj iné možnosti. V Poľsku dostávajú skryto rôzne podpory, povedzme úľavy v odvodoch, preto sú tam aj nižšie ceny potravín. Cenovo dostupné potraviny sú alfou a omegou každého dobre vedeného štátu. Každý vidí, ako to u nás funguje.

Mäsiar Róbert Gašparík. Foto: Robert Huttner
Mäsiar Róbert Gašparík. Mäsiar Róbert Gašparík.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso