Liptovská Mara vysychá. Nedostatok vody oberá podnikateľov o biznis. Toto sme ešte nezažili, vravia ľudia

Kedysi priehrada naplnená po okraj. Ľudia sa skôr obávali, že voda vytečie. Dnes je ďaleko od okraja. Vysušená Liptovská Mara si so sebou zobrala aj zopár obetí. Sú ňou hlavne podnikatelia závislí od stavu vody. Počasie im vo firmách robí veľkého šéfa. Prednedávnom sa modlili za pekné, slnečné dni. Teraz by skôr uvítali dážď. O aké príležitosti prišli podnikatelia pre nekonečné sucho, ktoré postihlo Slovensko? A aký podiel viny má na tom vodná elektráreň?

08.09.2022 10:01
LM pred a po Foto:
Prístav bez vody
debata (59)

Vodné atrakcie, wakelake, lode, lodné skútre, pobyty na vode, plávanie, prístav pre lode. Toto všetko ešte pred letnou sezónou bolo v pláne. Sen sa však nenaplnil a realita v podobe extrémneho sucha ho zmarila.

„Milí naši hostia, vzhľadom na stav hladiny Liptovskej Mary sme boli nútení našu lodenicu a požičovňu plavidiel pre tento rok zatvoriť skôr, než sme plánovali. Bohužiaľ sa to týka všetkých služieb, ktoré naša lodenica poskytovala,“ takýto oznam zverejnil prístav Marina Liptov pred pár dňami na svojej facebookovej stránke.

Prístav bez vody
Prístav bez vody
+8Prístav bez vody

Nie je to však len otázka týchto letných dní. Nedostatok vody pociťujú v prístave Marina Liptov už od začiatku roku 2022. Majiteľ Jozef Jurička tvrdí, že v zimnom období bolo z priehrady vypustené nadmerné množstvo vody. „Takýto stav sme začiatkom roka ešte nikdy nezaevidovali. Už vtedy sme začali mať obavy, či sa postupne vodná nádrž dokáže naplniť aspoň na minimálne prijateľnú úroveň,“ hovorí Jurička.

V máji sa priehrada podľa jeho slov začala čiastočne plniť. Začali sa množiť ryby, prileteli labute a mnohé iné vtáky. Od začiatku júna však začala hladina vody prudko klesať. „Rybie iskry vyschli, milióny žubrienok tiež a väčšina vtáctva odletela. Ostali len hniezda s nevyliahnutými vajíčkami,“ opisuje majiteľ Mariny smutný pohľad na Liptovskú Maru.

Okrem smutného pohľadu na rútiaci sa ekosystém v Liptove sa dostali do nepríjemnej situácie aj zamestnanci v prístave Marina a aj v hoteloch v jej okolí. „Z hľadiska našich firiem a služieb, ktoré poskytujeme, nám to, samozrejme, spôsobilo obrovské problémy,“ hovorí Jurička.

Prístav bez vody Foto: Dominika Čillíková
Liptovská Mara Prístav bez vody

Stredisko Marina je zamerané na poskytovanie služieb pre pobyt a oddych pri vode. Výška hladiny prevádzkovateľom už začiatkom leta robila vrásky a znemožnila im kotvenie lodí v prístave. Zastavila prevádzku požičovne plavidiel a športových potrieb, prevádzkovanie kajakov, vyhliadkových plavieb, nebolo možné sa ani okúpať. S tým, ako informuje prevádzkovateľ Mariny, priamo súvisí aj chod gastroprevádzok a ubytovacích zariadení. „Bez vody sa atraktivita nami ponúkaných služieb, našich ťažiskových služieb, znížila na minimum,“ dodal sklamane. Straty prístavu rátajú v státisícoch eur. Prevádzka sa ťažko spamätávala z pandemických čias a teraz čelí druhej vlne ťažkostí.

Predseda družstva Špačince Rudolf Nádaský Čítajte viac Predseda družstva: Zažívame extrémne počasie, hovorí sa o 500-ročnom suchu. Doľahlo aj na nás

Najviac ho však mrzí sklamanie klientov, ktorí len krútili hlavami nad tým, čo sa deje. Mnohí zákazníci opakovane trávili dovolenky na brehu Liptovskej Mary a všetci sa zhodli na tom, že je to „otrasné“ a personálu kládli dookola rovnaké otázky typu – toto sme tu nikdy nezažili, toto sa ešte nestalo, ako je toto možné. Často končili slovami: ideme teda na Balaton alebo do Chorvátska. Prevádzka sa z obdobia sucha bude ešte dlho spamätávať. „Je otázne, či sa naši klienti a zákazníci po tejto nemilej skúsenosti ešte opäť rozhodnú naše stredisko Marina Liptov a vôbec Liptovskú Maru navštíviť,“ tvrdí majiteľ.

Aj na druhej strane Liptovskej Mary pocítili výrazné poklesy vody. MaraCamping, ktorý sa pýši poskytovaním vodných atrakcií, kempovaním a gastrobiznisom, prišiel tiež o svoje tržby. Na rozdiel od Mariny však dokázal nechať otvorené. „Na iných plážach sme zaevidovali veľmi málo vody a tvoriace sa ostrovčeky, ktoré mohli ovplyvniť prevádzkovanie, ale ak hladina neklesne viac, môžeme ponúkať atrakcie aj na budúci rok,“ uviedla pre Pravdu spoločnosť MaraCamping. S tým, že ak hladina vody klesne ešte viac, budú musieť zaviesť nejaké opatrenia.

Elektrárne melú z posledného

Sucho nie je otázkou len dnešných dní. Pretrváva už dlhšie. Nízke hladiny riek či sama nádrž majú dosah aj na výrobu elektriny. Predovšetkým vo vodných elektrárňach Vážskej kaskády, informuje Oľga Baková, manažérka komunikácie a udržateľného rozvoja Slovenských elektrární. „Už od júna až do dnešných dní je v nich výroba elektriny nižšia, ako sme plánovali,“ dodala. S tým, že postupný pokles prítokov oproti dlhodobým priemerom zaznamenávajú aj do nádrže Liptovská Mara.

Ako uvádza hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, severoslovenské vodné nádrže Oravská priehrada a Liptovská Mara sú naplnené na 62 percent. Taký istý problém majú podľa Bakovej aj iné nádrže, ako napríklad Domaša či Ružín.

zväčšiť Prístav bez vody Foto: Dominika Čillíková
Liptovská Mara Prístav bez vody

Výroba elektriny síce je a aj bude nižšia, no Baková ubezpečuje, že to nebude mať zásadný vplyv na energetickú bilanciu Slovenských elektrární ani na bilanciu v rámci celého Slovenska. „Ak si pozrieme údaje o výrobe elektriny, vodné elektrárne mali aj v minulých rokoch zhruba 16– až 17-percentný podiel na celkovej výrobe elektriny na Slovensku."

bvs Peter Olajos Čítajte viac Zdražovanie vody nie je to, čo trápi Slovensko. Ak chcete z kohútika čistú vodu, treba si priplatiť, tvrdí šéf vodárov

„Podobné stavy hladín sa vyskytli napríklad v roku 2016, stav nižší o meter bol aj v roku 2015,“ vysvetlil hovorca vodohospodárskeho podniku Bocák. Liptovská Mara by mala byť, ako uvádza, naplnená na úrovni 558,01 metra nad morom. Minimálna hladina je 539,59 a maximálna 564,89 metra nad morom, priblížil hovorca vodohospodárskeho podniku. Ako dodal, ide najmä o dotovanie na pitné účely, pre priemysel, čistiarne odpadových vôd a podobne.

Môže elektráreň v Liptove za stav hladiny vody? Spoločnosť MaraCamping tvrdí, že jednoznačné áno. „Problém spôsobili elektrárne a výrazné sucho,“ dodala.

zväčšiť Prístav bez vody Foto: Dominika Čillíková
Liptovská Mara Prístav bez vody

Vodné dielo v Liptove bolo vybudované prioritne na energetické účely, ale aj to by malo mať svoje pravidlá, ktoré prihliadajú na ostatné možnosti využitia Liptovskej Mary. Okolo vodného diela je množstvo hotelov, chát a atrakcií, ktoré k nádrží patria. „Využívajme vodnú elektráreň. Samozrejme, má svoje opodstatnenie, ale nezabúdajme pri tom na nemenej dôležité funkcie, ktoré má plniť. To znamená, nastaviť, ale hlavne dodržiavať pravidlá, ktoré budú ku prospechu všetkým, nielen akcionárom elektrární. Keď nefúka vietor, vrtule sa netočia. Keď nie je voda,…“ dodáva majiteľ Mariny Jurička.

Elektráreň napriek tomu musí prevádzku prispôsobovať aktuálnej hydrologickej situácii. „Odtok z nádrže Liptovská Mara udržiavame v rámci limitov daných manipulačným poriadkom predmetnej vodnej stavby,“ uviedla Baková. Dodáva však, že za situáciu nenesú zodpovednosť Slovenské elektrárne, ale je spôsobená hydrologickou situáciou. Akumulačné nádrže Orava a Liptovská Mara boli vybudované za účelom akumulácie vody s ročným vyrovnávacím cyklom na zlepšovanie prietokov v období menej bohatom na zrážky a zníženie povodňových prietokov.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrárne #sucho #Liptovská Mara