Nerozlišujeme, či je to Slovák, alebo Ukrajinec, tvrdí Vagač. Prichádza historicky prvá potravinová pomoc

Mnoho ľudí na Slovensku pociťuje nedostatok potravín, pričom ich ceny stále rastú. Ohrozené skupiny majú problém zakúpiť si základné suroviny. Pomáhajú im rôzne charity, ktoré cez Potravinovú banku Slovenska sprostredkovávajú jedlo ľuďom, ktorí ho najviac potrebujú. Charity doteraz nepocítili žiadnu pomoc zo štátu a financované boli len zo zbierok či z dobrovoľníctva. V utorok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) oznámil, že charitám poskytne päť miliónov eur z Programu rozvoja vidieka. Jediné, čo musia spraviť, aby sa k peniazom dostali, je vypracovať projekt.

30.08.2022 13:28
Pomoc od Potravinovej banky Slovenska. Foto:
Pomoc od Potravinovej banky Slovenska.
debata

Len doniesť potraviny nie je všetko,“ hovorí pre Pravdu Miroslav Dzurech, riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity. Približne pred dvomi rokmi vznikol zákon o tom, že reťazce nad 400 štvorcových metrov musia vydať potraviny, ktoré sú 48 hodín pred dátumom minimálnej trvanlivosti Potravinovej banke Slovenska. Dzurech ďalej opisuje celý proces, ktorý nastáva po odovzdaní potravín. „Musíme si ich my prísť zobrať. Mať človeka, auto, sklad. V sklade celý tím ľudí. Nie sú to malé množstvá. Sú to tony. Ďalej ľudí, ktorí potraviny zabalia a následne sociálni pracovníci z terénu určia, komu potraviny pôjdu,“ uviedol. V sklade sa ich práca nekončí. Niektorí ľudia si po jedlo vedia prísť aj sami. Ale väčšina z nich žije na dedinách a často sa nemajú ako dostať ku skladu. Preto dobrovoľníci štartujú autá a rozvážajú jedlo. „Dobrovoľníkov však nie je nikdy dosť,“ tvrdí.

Prostriedky poskytnuté rezortom pôdohospodárstva sú určené na investície do vhodných skladovacích priestorov a skladovacích zariadení, s potrebným materiálno-technickým vybavením pre preskladnenie potravín a do špeciálnych zariadení. Pomoc môžu charity využiť aj na kúpu alebo vylepšenie automobilov na prepravu potravín.

Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska. Čítajte viac Šéf potravinovej banky: Ľudia nás prosia o pomoc, Boh sa tiež nepýta, kto je kto, ale pomáha

„Dnešným dňom spúšťame konzultácie na výzvu a v októbri by mala byť zverejnená. Od novembra budú môcť všetci žiadatelia, ktorí spĺňajú požiadavky, predložiť svoje projektové žiadosti,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb rezortu pôdohospodárstva Katarína Mihaľová. Pokiaľ sa päť miliónov nevyčerpá, bude výzva ukončená hneď alebo po prvom mesiaci. Ďalšie sa budú končiť kvartálne. Najvyššia suma príspevku, ktorú môžu charity získať, je 250-tisíc eur. Ak sa charita bude chcieť dopracovať k tejto výške, muselo cez ňu prejsť doteraz aspoň 30 ton potravín. Za rok dohromady prešlo cez Potravinovú banku Slovenska približne päťtisíc ton potravín.

„V každej diecéze by sme chceli sklad. Prostriedky nebudú dostačujúce,“ podotkol riaditeľ Trnavskej diecéznej charity. Doplnil však, že túto investíciu berú ako pilotný projekt a vnímajú to ako dobrý nástroj do budúcna. V trnavskej charite si už vypracovali prvotné veci na zhotovenie projektu. Spravili si štatistiku koľko a akým spôsobom distribuujú potraviny.

Peniaze by okrem lepšej sieti skladov použili na dobudovanie celej infraštruktúry. Tak by sa vedeli charity objemovo rozšíriť, čo by znamenalo zabezpečenie viacerých potravín pre viac ľudí. „Vedeli by sme to robiť efektívnejšie,“ tvrdí Dzurech. Ľudia sa nachádzajú vo veľkých mestách, no mnoho ich žije aj na dedinách. Ako uviedol riaditeľ Dzurech, tento projekt im dá možnosť, aby sa dostali k základným potravinám.

Pomoc od Potravinovej banky Slovenska. Čítajte viac Záujem o potravinovú pomoc rastie. Vyzvala na ňu Čaputová, zadarmo ju poskytuje banka aj reťazce

„Rezort pôdohospodárstva pomáha neziskovým organizáciám s prípravou a distribúciou tejto pomoci. Pomoc sa poskytuje všetkým ľudom v núdzi, nerozdeľujeme ľudí na Slovákov a Ukrajincov. V prvom rade ide o ochotu obchodných reťazcov pomôcť a darovať potraviny,“ uviedol splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač.

Veľa ľudí dnes potrebuje potravinovú pomoc. „Je tam tisíc dôvodov, prečo sa ľudia nevedia o seba postarať,“ hovorí Dzurech. Nejde len o ľudí bez domova, pomoc potrebujú rôzne skupiny obyvateľstva od matiek s deťmi až po seniorov. „Oslovujú nás ľudia vo veľkej miere,“ uviedol v rozhovore pre Pravdu predseda Potravinovej banky Slovenska Marko Urdzík. Banka zatiaľ od štátu pomoc nedostala a všetko si financovala sama.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #ľudia #chudoba #charity #Potravinová banka Slovenska