Zvyšovanie cien mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby t. j. enormný nárast jednotkových cien energií ako i nárast ceny bravčového mäsa, obalov, prídavných a pomocných látok.
Spracovatelia mäsa zvyšovaním cien reagujú na dlhodobo rastúci trend cien energií, ktoré v súčasných dňoch dosiahli historické maximá.
Čítajte viac Prečo v Kauflande skončila známa značka. Ako zasiahol cenový boj Tesco či Lidl?Odvetvie zároveň reaguje aj na postupný nárast ceny bravčového mäsa, ktorý sa prejavil zvýšením vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel (JUT) v triede E na nemeckej burze, kde bol zaznamenaný nárast ceny na súčasnú hodnotu 2,05 EUR/kg čo predstavuje nárast ceny od marca 2022, kedy prebehla prvá vlna zdražovania o ďalších 17%. V prípade realizácie obchodov s bravčovým mäsom na území Slovenska je však nárast cien ešte výraznejší.
„Nárast ceny bravčového mäsa na nemeckej burze a zároveň dlhodobý trend výrazného rastu jednotkových cien energií sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v septembri a to približne na úrovni cca 18–20%, pričom predpokladáme, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné.“ uvádza Eva Forrai.