V septembri príde aj na bravčové mäsko. Cena poskočí aj o 20 percent, vraví šéfka spracovateľov

Trhové maximá cien elektrickej energie a plynu ako aj stúpajúce ceny bravčového mäsa a ostatných vstupov sú príčinou ďalšieho rastu cien mäsa aj mäsových výrobkov, vraví Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

30.08.2022 08:37
maso obchod potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata (54)

Zvyšovanie cien mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby t. j. enormný nárast jednotkových cien energií ako i nárast ceny bravčového mäsa, obalov, prídavných a pomocných látok.

Spracovatelia mäsa zvyšovaním cien reagujú na dlhodobo rastúci trend cien energií, ktoré v súčasných dňoch dosiahli historické maximá.

maso obchod potraviny Čítajte viac Prečo v Kauflande skončila známa značka. Ako zasiahol cenový boj Tesco či Lidl?

Odvetvie zároveň reaguje aj na postupný nárast ceny bravčového mäsa, ktorý sa prejavil zvýšením vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel (JUT) v triede E na nemeckej burze, kde bol zaznamenaný nárast ceny na súčasnú hodnotu 2,05 EUR/kg čo predstavuje nárast ceny od marca 2022, kedy prebehla prvá vlna zdražovania o ďalších 17%. V prípade realizácie obchodov s bravčovým mäsom na území Slovenska je však nárast cien ešte výraznejší.

„Nárast ceny bravčového mäsa na nemeckej burze a zároveň dlhodobý trend výrazného rastu jednotkových cien energií sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v septembri a to približne na úrovni cca 18–20%, pričom predpokladáme, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné.“ uvádza Eva Forrai.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #bravčové