Hutníci vyšli do ulíc. Zachráňme Slovalco a slovenský priemysel, skandovali

Zastavenie výroby, vypnutie strojov, prepúšťanie zamestnancov sa zdá ako zlý sen, ktorý sa pre niektoré slovenské fabriky stáva skutočnosťou. Dôvod, prečo sa naplňuje najhorší scenár, je jasný. Firmy likvidujú vysoké ceny energií. Štát má zatiaľ založené ruky, no fabriky sa nevzdávajú.

24.08.2022 17:21
slovalco Foto: ,
Protestné zhromaždenie iniciatívy Pomôžme Slovalcu „Zachráňme výrobu hliníka na Slovensku“ v Bratislava pred Úradom vlády v stredu 24. augusta 2022.
debata (5)

V stredu (24. augusta) zástupcovia hlinikárne Slovalco, oravskej fabriky OFZ, spolu s ďalšími členmi a aj so samotnými zamestnancami fabrík sa rozhodli prísť pred Úrad vlády. Upozorňovali tak na neochotu vlády schváliť pripravovanú novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorá, ako uvádzajú, by stanovila výšku kompenzácií nepriamych CO2 nákladov na úroveň ostatných priemyselných krajín Európskej únie.

„Hliník se odstěhoval do Číny,“ takýmito a podobnými frázami sa niesol celý protest, ktorého hlavným cieľom je získať pre fabriky potrebné peniaze, aby mohli naďalej fungovať.

Záchrana hliníka

Protestujúci sa snažia cez iniciatívu Pomôžme Slovalcu zachrániť výrobu hliníka na Slovensku, ktorý sa produkuje v meste Žiar nad Hronom. Aj ďalšie slovenské priemyselné podniky na Slovensku sa dostali do existenčných problémov pre dosahy extrémneho nárastu cien energií a zároveň aj nedostatočných kompenzácií.

„Cieľom protestného zhromaždenia bolo vyjadriť nespokojnosť nad neochotou slovenskej vlády predložiť návrh novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorým by sa výška kompenzácií z Environmentálneho fondu vyrovnala kompenzáciám v ostatných priemyselných krajinách Európskej únie,“ uviedol Martin Baláž, člen petičného výboru iniciatívy, ktorú možno podporiť na pomozmeslovalcu.sk. Úprava výšky kompenzácií zároveň by mala zvýšiť šancu na opätovné spustenie výroby hliníka vo firme Slovalco a ďalej aj pomôcť ďalším priemyselným podnikom prežiť obdobie vysokých cien energií.

Protestné zhromaždenie iniciatívy Pomôžme...
Protestné zhromaždenie iniciatívy Pomôžme...
+10Protestné zhromaždenie iniciatívy Pomôžme...

Súčasťou protestu bolo aj odovzdanie petície, ktorú vyhlásila iniciatíva Pomôžme Slovalcu. V nej viac ako osemtisíc ľudí apeluje na vládu a slovenský parlament, aby bola čo najrýchlejšie predložená a schválená novela. „Pokiaľ sa kompenzácie zvýšia a cena elektrickej energie klesne, Slovalco by mohlo byť schopné naštartovať výrobu od roku 2024,“ tvrdí Baláž. Novela by mala zároveň pomôcť spolu až jedenástim energeticky náročným slovenským podnikom.

Veľká rana pre Žiar

Napriek tomu, že akcionári Slovalca pred niekoľkými dňami ohlásili, že od septembra odstavujú výrobu hliníka, primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal vyhlásil, že stále je o čo bojovať a aj z tohto dôvodu sa osobne zúčastnil na proteste. „Čím skôr bude schválená novela zákona, ktorou sa kompenzácie pre priemysel priblížia k európskym krajinám, tým skôr môže Slovalco reštartovať výrobu. Pre Žiar hlinikáreň predstavuje viac ako zamestnávateľa. Je to strategický partner mesta a regiónu, ktorý dlhodobo podporuje mesto a celé okolie. Neviem si predstaviť budúcnosť Žiarskej kotliny bez Slovalca.“ „Ani náš kraj, ani naša krajina a ani Európa si nemôžu dovoliť o ekologickú výrobu primárneho hliníka prísť,“ povedal predseda Banskobystrického kraja Ján Lunter. S tým, že vyzval vládu, aby sa k strategickým podnikom, ktoré dávajú prácu množstvu ľudí a vyrábajú suroviny nevyhnutné pre fungovanie dnešnej spoločnosti, postavila partnersky. Zodpovedných zamestnávateľov v našom kraji potrebujeme a pozastavenie výroby v Slovalcu je pre región veľkou ranou.

Slovalco7 Čítajte viac Ľudia tu robili celý život, hovorí riaditeľ Slovalca o konci. Slovenský hliník nahradí dovoz zo „špinavej“ Číny

Na akcii nemohol chýbať ani generálny riaditeľ žiarskej hlinikárne Milan Veselý, ktorý definoval schválenie novely zákona ako kľúčový krok pre prípadné oživenie výroby hliníka. „Slovalco je jedna z najekologic­kejších hlinikární na svete a odstavenie jej výroby bude mať negatívne dosahy na zamestnanosť v regióne, štátny rozpočet či životné prostredie,“ povedal riaditeľ žiarskej fabriky. A dodal, že viac ako dva roky vládu žiadali o jasný, transparentný a stabilný legislatívny rámec na úrovni iných priemyselných krajín EÚ, v ktorých takéto kompenzácie dostávajú ich konkurenti.

Nóri podporujú Slovalco

Na proteste sa zúčastnili aj nórski odborári. Zo zahraničia podporujú hlinikáreň. „Ukončenie výroby hliníka v Slovalcu ukazuje, aké dôležité sú pre hlinikárenský priemysel stabilné a konkurencieschopné rámcové podmienky. Dôkazom toho je Nórsko, kde predvídateľné rámcové podmienky umožnili spoločnosti Hydro v posledných rokoch investovať približne dve miliardy eur do rozvoja hlinikární,“ povedal Torleif Sand, vedúci odborov spoločnosti Hydro, ktorá je majoritným akcionárom hlinikárne Slovalco. V podobnej situácii sa nachádza viacero slovenských priemyselných fabrík. Oravská hutnícka fabrika OFZ musela pre vysoké ceny elektrickej energie zastaviť výrobu. „V prípade, že ako krajina neurobíme tak ako doteraz nič, po skončení tejto krízy ostane základný priemysel len v tých krajinách EÚ, kde majú vlády strategický pohľad do budúcnosti a nám neostane nič iné, len si od nich kupovať suroviny za podmienok, ktoré si zvolia oni,“ uviedol na proteste Branislav Klocok, riaditeľ OFZ.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #priemysel #Slovalco #hutnícky priemysel