Analytik, ktorý dal košom Matovičovi, čelil disciplinárke. Na ministerstve si ho zavolali na koberček

Tomáš Hellebrandt je analytik Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý dal výpoveď preto, lebo vedenie ministerstva financií, pod ktoré útvar spadá, neberie názory ekonómov a analytikov vážne. Napísal o tom verejný status na Facebooku, ktorý mal širokú odozvu. Dokonca mu následne poslala smsku aj prezidentka Zuzana Čaputová.

19.08.2022 10:50
matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (51)

Najnovšie Hellebrandt informoval, že vedenie ministerstva financií, konkrétne generálna tajomníčka služobného úradu, podala podnet poradnej komisii, aby preskúmala možné porušenie služobnej disciplíny. Dôvod? Protifašistické nálepky, ktoré niekto vylepil na fotku Igora Matoviča (OĽaNO) na ministerstve financií.

O jeho výpovedi, ktorá mala širokú odozvu, sme informovali pred pár dňami.

Igor Matovič Čítajte viac Špičkový analytik buchol dverami u Matoviča. Okamžite sa mu ozvala Čaputová, zverejnil jej sms

Ako trest by Hellebrandtovi hrozilo iba napomenutie, výpoveď až v prípade opakovaného prečinu. „Možno si spomínate fotky z Ministerstva financií na stránke ZOMRI s portrétom ministra prelepeným protifašistickou nálepkou. Reakcia vedenia ministerstva na túto moju fotodokumentačnú činnosť nenechala na seba dlho čakať,“ píše analytik. Matovičovi niekto na rezorte vylepil protifašistickú nálepku preto, lebo hľadal podporu tzv. prorodinného balíčka u kotlebovcov, čo sám Matovič aj potvrdil. Hellebrandt tento status potom zdieľal na Facebooku.

Hellebrandt vzápätí informoval, že žiadny postih mu hroziť nebude, pretože služobnú disciplínu neporušil. „Včera (v stredu – pozn. red.) som dostal oznámenie od služobného úradu, „že nedošlo k porušeniu služobnej disciplíny“. Týmto chcem poďakovať komisii a generálnej tajomníčke za zdravý úsudok,“ napísal analytik.

Analytik vo svojom príspevku ďalej vysvetlil, prečo zdieľal Matovičovu fotku prelepenú protifaštistickými symbolmi. „Svoje argumenty budem opierať najmä o skutočnosť, že k schváleniu zákona o financovaní voľného času dieťaťa v NR SR ako aj k následnému prelomeniu prezidentkinho veta došlo na základe dohody medzi ministrom financií a predstaviteľmi politickej strany ĽSNS, ktorá je známa svojou náklonnosťou k fašistickej ideológii a symbolike. O takejto dohode nasvedčuje tak rokovanie medzi ministrom financií a predstaviteľmi ĽSNS ako aj zmeny v návrhu zákona na poslednú chvíľu, ktorých autorstvom sa pochválil samotný predseda strany Marián Kotleba,“ napísal ekonóm.

Legimitizovanie extrémistov je podľa neho cesta do pekla. „Mojím hlavným dôvodom pre opakované zverejnenie fotiek ministrovej tváre prelepenej protifašistickou nálepkou bolo vyjadrenie solidarity a podpory pre kolegyňu/kolegu (vtedy som ešte o identite dotyčnej osoby nevedel), ktorý sa týmto spôsobom rozhodol vyjadriť svoj odpor voči kolaborácii ministra financií s fašistami pri pretláčaní svojich návrhov v parlamente,“ dodala.

„Pokladám za zdravé a žiadúce, ak sa demokraticky zmýšľajúci občania, ktorí si vážia ľudské práva voči takémuto správaniu silne vymedzia, a to bez ohľadu na svoje sympatie ku konkrétnej politickej strane, pravici či ľavici, liberálom či konzervatívcom a bez ohľadu na to, či ide o štátnych alebo neštátnych zamestnancov. Veľmi oceňujem, že na ministerstve financií sa našiel človek, ktorý bol dostatočne odvážny tento svoj občiansky postoj vyjadriť nenásilným a vtipným spôsobom aj za cenu riskovania postihov zo strany zamestnávateľa,“ zakončil Hellebrandt svoj status.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič