Hrozí likvidácia desiatok tisíc kráv? Niet ich čím kŕmiť. Také sucho som 40 rokov nevidel, hovorí šéf družstva

Potravinová inflácia do dvoch mesiacov prelomí hranicu 20 percent. Ďalší rast cien potravín ohlásil po stretnutí s poľnohospodármi východného Slovenska, ktorých od jari sužuje extrémne sucho, Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). V slepej uličke sa ocitajú predovšetkým chovatelia dobytka a oviec. Vyrobia o polovicu menej ovčieho mlieka a hrozí likvidácia desaťtisícok dojných kráv. Zakrátko totiž nebude čím kŕmiť.

11.08.2022 15:20
Mlieko poskytuje prácu tisíckam žien na vidieku. Foto:
Mlieko poskytuje prácu tisíckam žien na vidieku.
debata (54)

Ľudia si užívajú dovolenky, ale bežné nákupy potravín či účty za konzumáciu v reštauráciách im pripomínajú, že kráčajú v ústrety neistým časom. Základné potraviny ako mlieko, jogurty a syry vrátane bryndze sú drahšie ako pred rokom a na prelome jesene a zimy si ľudia za ne ešte priplatia.

Pokiaľ najpredávanejšie polotučné mlieko nie je v akcii, liter povedzme po 0,75 eura, predáva sa uprostred leta v reťazcoch v cene atakujúcej 1,20 eura, čo pred rokom bola nemysliteľná vec. A osminka bryndze (125-gramové balenie) z jedného známeho slovenského regiónu už stojí 1,69 eura, počas prvej covidovej vlny to bolo 1,29 eura.

traktor, pole, pôda, Čítajte viac Traktory sa strácajú v mračnách prachu. Dva mesiace bez dažďa priniesli Slovensku saharské sucho

Za zvýšením cien potravín je sucho a dražejúce energie. Zúfalú situáciu, v ktorej sa ocitli poľnohospodári takmer na celom území Slovenska (sucho postihlo okolo 700-tisíc hektárov, teda celú jednu tretinu poľnohospodársky obrábaného územia krajiny), vidno aj v chotári Agrodružstva Turňa. Zrejme nie náhodou si ho vybrali predstavitelia roľníckej samosprávy za miesto, z ktorého vyslali vláde signál, že je najvyšší čas, aby sa začala zaoberať situáciou v poľnohospodár­stve, fariem živočíšnej výroby predovšetkým.

Dilema, ako prežiť zimu

Cez chotár turnianskeho družstva a cez obec preteká rieka Bodva. Jej koryto vyschlo, na pár hodín sa zaplnilo vodou len po nedávnej búrke. Pasienky sú od rozžeraveného slnka do tla vypálené a rastliny kukurice zúbožené, takmer bez šúľkov, a ak sa nejaké nájdu, sú zakrpatené, slabo ozrnené. Úroda nebude ani polovičná.

Vyschnutá paša. Obrázok príznačný pre... Foto: PRAVDA: Jozef Sedlák
Vyschnutá paša. Obrázok príznačný pre tohtoročné leto. Vyschnutá paša. Obrázok príznačný pre tohtoročné leto.

Imrich Kovács, predseda Agrodružstva, vraví, že za 40 rokov praxe nezažil také kruté sucho. Aby zachránili 1¤260 kusov dobytka, z čoho je 440 kráv, musia zosilážovať všetku kukuricu, aj zrnovú. Sucho chceli eliminovať odolnejším cirokom, aj jeho úroda však bude mizerná, práve tak ako sóje.

Bezmála tri štvrtiny tržieb Agrodružstva zabezpečovali mlieko, mäso, hydina a predaj plemenných oviec Fleisch Merina, vysvetlil predseda družstva Imrich Kovács. Ráta, že hospodársky výsledok bude horší ako vlani, dôležité je udržať stádo zvierat pohromade aj za cenu poklesu úžitkovosti. Tým vlastne naznačuje, že mlieka a mäsa bude menej a jeho cena na trhu porastie.

Východná Čítajte viac Dedinka na Liptove ide príkladom. Dreva má dosť a v zime mrznúť nebudú

Vysokú cenu za udržanie stád dobytka a oviec však zaplatí aj družstvo. Nepredá zrnovú kukuricu, pretože pôjde do siláže, a bude si musieť nakúpiť krmivá. Ich ceny rastú úmerne znižujúcej sa produkcii. Chýbajú sená a senáže, namiesto štyroch kosieb bola iba jedna a úroda z nej slabá. Podobnú drámu, akú opisuje Kovács, prežívajú aj ďalší, už len tridsiati, chovatelia mliečneho hovädzieho dobytka v Košickom kraji. Riešia dilemu, ako ďalej.

Susedia odškodňujú. Čo urobí Matovič?

Škody, ktoré napáchalo sucho na Slovensku, dosiahli podľa odhadov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory 150 miliónov eur. "Žiadame, aby rezort začal robiť monitoring škôd spôsobených suchom,“ povedal výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš.

Pripomenul, že susedné štáty už odškodňujú svojich poľnohospodárov. Slovenská vláda by mala rátať v pripravovanom štátnom rozpočte, že bude musieť pomôcť podnikom so živočíšnou výrobou. Inak sa krajina ocitne na šikmej ploche v produkcii mlieka a hrozí už neúnosný pokles stád dobytka.

Aj v Nadliciach si chystajú drevo na zimu svojpomocne. Čítajte viac Ľudia zháňajú drevo ako o život. Ide zima, jeho cena vystrelila a v skladoch ho niet

Stavy zvierat treba udržať s ohľadom na budúcnosť krajiny, nielen pokiaľ ide o sebestačnosť, ale aj o to, ako bude územie bez zvierat vyzerať, aká bude kvalita pôd. Od roku 2023 začne platiť nová spoločná poľnohospodárska politika. Jej súčasťou sú aj tzv. egroenvironmentálne platby, ktoré sú viazané na predpísané stavy dobytka a oviec.

"Chovateľom treba pomôcť udržať zvieratá pri živote, a to sa nezaobíde bez pomoci štátu,“ povedal Andrej Gajdoš. Už roky sa na Slovensku hovorí o zriadení tzv. Rizikového fondu, ktorý by umožnil poľnohospodárom preklenúť kritické situácie, do ktorých sa dostávajú v dôsledku sucha, záplav či iných výnimočných poveternostných udalostí. Keby fond, do ktorého by prispievali nielen štát, ale aj poľnohospodári či poisťovne, existoval, zvládali by sa krízové situácie, v ktorých sa nie po prvý raz ocitlo slovenské poľnohospodárstvo, ľahšie. Naposledy vyčíňalo sucho v roku 2017 a vtedy štát stálo aspoň čiastočné odškodnenie mimoriadnych strát bezmála 17 miliónov eur.

Situácia vo výrobe mlieka sa medzitým zhoršuje. Len za prvý polrok 2022 ohlásilo podľa predsedu Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexandra Pastoreka koniec výroby mlieka dovedna 20 mliečnych fariem. V porovnaní s rovnakým obdobím roka je na Slovensku o 33 fariem menej.

pekar Čítajte viac Poľnohospodári počítajú úrodu. Bola dobrá a obilia máme aj na vývoz, ceny pečiva vyženú hore energie

Nečudo, že mlieko sa stáva vzácnou surovinou a mliekarne sa za ňou vydávajú čoraz ďalej. Napríklad známa syráreň Bel v Michalovciach, ktorá ročne spracuje okolo 80 miliónov litrov mlieka, zváža mlieko až zo stredného Slovenska. A, naopak, mliekareň Rajo z hlavného mesta neváha ísť za surovinou až na východné Slovensko do okresu Sabinov. Spracovatelia lovia vo vodách konkurencie.

Farmári hovoria, že sa im to oplatí, pretože maslo, ale aj sušené mlieko rýchlo dražejú. Štvrtka masla, ak nie je práve v akcii niektorého z reťazcov, už stojí štyri eurá. Dražie aj syr, sto gramov plátkového eidamu vyjde na 1,79 eura. Medziročne v jednom z reťazcov zdražel o 30 centov.

Z dotácie neprišlo ešte ani euro

"Výroba syrov v celej Európe je pod obrovským tlakom, klesajú počty dojníc, potrebujeme ich stavy udržať, pretože syr sa bez mlieka nedá vyrobiť,“ povedal riaditeľ syrárne Bel v Michalovciach Marek Kubovčík. Dodal, že poľnohospodárom sa usilujú pomôcť, ako vládzu, ale štátne dotácie nahradiť nedokážu.

Ešte vlani v októbri žiadali farmári na stabilizáciu chovov dojníc podporu 35 miliónov eur. Tá bola napokon okresaná na desať miliónov eur. Žiadosti o vyplatenie podpory sa podávali do 20. júla, ale doteraz, ako povedal Alexander Pastorek, šéf zväzu prvovýrobcov mlieka, nebolo nikomu nič vyplatené.

Pastorek poukázal na to, že v susednom Maďarsku pumpujú do poľnohospodárstva v dôsledku sucha miliardy forintov, zatiaľ čo na Slovensku sa veci nehýbu z miesta. Vláde a rezortu trvá príliš dlho, než o niečom rozhodnú. Chovatelia, ktorým mlieko púšťa žilou, si kladú otázku, aký význam má bojovať o udržanie posledných 350 mliečnych stád kráv, keď na konci tunela nevidno žiadne svetielko. Sľúbená, no doteraz nevyplatená desaťmiliónová dotácia mliečnym farmárom by znamenala podporu 90 eur na dojnicu alebo jeden cent na liter vyrobeného mlieka. Preto čoraz viac podnikov zvažuje, že definitívne skoncuje s výrobou mlieka.

podkrovie, izolácia, zateplenie, zatepľovanie Čítajte viac O koľko preplatíte nezateplený dom? Ako správne kúriť drevom (rady)

"Efektívnosť výroby mlieka nespočíva len v zabezpečení dostatku krmív, ale aj energií za prijateľné ceny. No ak 1 MWh stojí 400 eur, všetka snaha vychádza navnivoč. S týmito vecami nám vláda musí pomôcť. Ak nie, dočká sa aj vo výrobe mlieka podobného úpadku ako v produkcii bravčového mäsa,“ načrtol vyústenie nakopených a roky neriešených problémov v mliečnom sektore Alexander Pastorek.

Účet za podcenenie sebestačnosti

Sebestačnosť Slovenska v mlieku sa pohybuje na úrovni 85 percent, pri bravčovom mäse klesla k 25 až 30 percentám. Situácia v Európe sa vyhrocuje aj v dôsledku znižovania mliečnych stád v Holandsku. Tam chce vláda Marka Rutteho znížiť stavy zvierat o 30 percent, kvôli tomu, že pôda je presýtená hnojovicou. Superintenzita prekročila hranice únosnosti trvale udržateľného života.

Lenže Holanďania, ktorí chovajú 12 miliónov ošípaných a štyri milióny kusov dobytka na území menšom ako Slovensko, produkujú 650-tisíc ton syra, tri štvrtiny ktorého idú na vývoz. Syrom saturujú aj Slovensko.

Koľko bude stáť syr v Európe, teda aj na Slovensku, keď ho prestanú vyrábať Holanďania, najväčší exportéri potravín na svete? To ukážu najbližšie mesiace, všetko smeruje k ďalšiemu rastu cien. Účet za podcenenie sebestačnosti bude vysoký.

krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac Veľké porovnanie nákladov na vykurovanie. Ako obstáli drevo, plyn, tepelné čerpadlo či elektrina?

Slovensko chovalo pred 33 rokmi vyše 1,5 milióna kusov dobytka, z čoho bolo 565-tisíc kráv, a vyrábalo 1,850 miliardy litrov mlieka. Na začiatku roku 2020 zostalo kedysi sebestačnej krajine čosi vyše 400-tisíc kusov dobytka a ročná produkcia mlieka spadla na 800 miliónov litrov. Krajina stále nedosahuje požadovanú spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov na obyvateľa.

Na rozdiel od Holanďanov potrebuje Slovensko stavy dobytka udržať nielen kvôli dostatku mliečnych výrobkov z vlastnej produkcie, ale aj kvôli úrodnosti pôdy. Ďalší pokles výroby mlieka prinesie pokles zamestnanosti, posilnenie rastlinnej výroby založenej prevažne na obilninách, olejninách a zdražovanie mlieka a mliečnych výrobkov.

Sucho, ktoré má pokračovať, si naliehavo žiada rázne riešenie.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #sucho #mlieko #mliekáreň