Dôchodcovia opäť upozorňujú. Každý druhý penzista má 3,6 eur na deň na potraviny

Trinásty dôchodok seniorom pomohol len symbolicky. Uviedla to v súvislosti s vyplatením 13. dôchodku v júli podpredsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Valéria Pokorná.

03.08.2022 14:42
dochodkyňa, dôchodok, penzia, dochodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (29)

„Jednota dôchodcov na Slovensku upozorňuje, že tzv. 13. dôchodok ako jednorazová dávka pri skoro 14-percentnom zdražovaní seniorom nepomohol a bez mimoriadnej 8-percentnej valorizácie všetkých dôchodkov vrátane rozmrazenia minimálnych dôchodkov a valorizácie v septembri sa ešte viac bude prehlbovať obrovská chudoba seniorov,“ spresnila.

Upozornila, že začiatkom roka 2022 bolo po 1,3-percentnej valorizácii pod hranicou chudoby 424 eur mesačne viac ako 30 % seniorov a neriešenie situácie zo strany vlády uvrhlo za 8 mesiacov ďalšie desiatky tisíc seniorov do obrovskej chudoby.

JDS petícia požiadavky dôchodky valorizácia Čítajte viac Penzisti: Chceme vyššie dôchodky, doplatky na lieky a poukazy na rekreáciu. Čo si myslia o tom ekonómovia?

JDS zároveň pripomína, že práve vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽANO) zrušila klasický 13. dôchodok a urobila z neho dávku, pričom na senioroch týmto ušetrila viac ako 200 miliónov eur. Budúcoročná valorizácia o viac ako 11 % bola pritom schválená ešte predchádzajúcou vládou. Súčasná vláda preto podľa JDS okrem toho, že seniorom zobrala 200 miliónov z 13. dôchodku a 13. dôchodok predčasne vyplatila, tak neurobila nič.

„Priemerný dôchodok 515 eur mesačne má viac ako 55 % všetkých seniorov, všetci títo majú na deň 3,6 eura na potraviny. Už viac ako pol roka požadujeme a očakávame okamžitú systematickú pomoc vo forme mimoriadnej valorizácie na úrovni 8 % a schválenia a vyplatenia 14. dôchodku pred Vianocami. K tomu sme teraz pridali aj rozmrazenie minimálnych dôchodkov,“ dodala Pokorná.

Doplnila, že pri dôchodkoch na a pod hranicou chudoby 424 eur bez vyplateného 13. dôchodku má senior na potraviny 87,39 eura mesačne, čo je 2,91 eura denne. S vyplateným 13. dôchodkom vo výške 231,76 eura má senior na potraviny 135,16 eura mesačne, čo je 4,51 eura denne.

Ďalšia pomoc pre seniorov

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravuje možnosti ďalšej protiinflačnej pomoci pre seniorov, predstaviť ju chce koncom leta. Uviedol to pre TASR tlačový odbor MPSVR v reakcii na vyjadrenia Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS).

„Predstavitelia ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj samotný minister sa so zástupcami dôchodcov pravidelne stretávajú. Ich návrhy prijímame a diskutujeme o nich. Preto aj na základe požiadaviek JDS pripravuje rezort práce možnosti ďalšej inflačnej pomoci pre seniorov, ktorej návrh predstavíme koncom leta,“ spresnil rezort práce.

JDS petícia požiadavky dôchodky valorizácia Čítajte viac Sú požiadavky dôchodcov oprávnené? Treba pomôcť najohrozenejším, nie všetkým (anketa)

Podpredsedníčka JDS v súvislosti s vyplatením 13. dôchodku v júli uviedla, že tento dôchodok seniorom pomohol len symbolicky. „Jednota dôchodcov na Slovensku upozorňuje, že tzv. 13. dôchodok ako jednorazová dávka pri skoro 14-percentnom zdražovaní seniorom nepomohol a bez mimoriadnej 8-percentnej valorizácie všetkých dôchodkov vrátane rozmrazenia minimálnych dôchodkov a valorizácie v septembri sa ešte viac bude prehlbovať obrovská chudoba seniorov,“ spresnila Pokorná.

Upozornila, že začiatkom roka 2022 bolo po 1,3-percentnej valorizácii pod hranicou chudoby 424 eur mesačne viac ako 30 % seniorov a neriešenie situácie zo strany vlády uvrhlo za 8 mesiacov ďalšie desiatky tisíc seniorov do obrovskej chudoby.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko