Bratislavská rafinéria skončila s odstávkami. Nabehla po viac ako dvoch mesiacoch na plnú prevádzku

Bratislavská rafinéria Slovnaft nabehla po viac ako dvoch mesiacoch plánovaných odstávok opäť na plnú prevádzku. Celkovo bolo od konca mája postupne odstavených 21 výrobných jednotiek. Slovnaft do ich vyčistenia, údržby a modernizácie investoval viac ako 60 miliónov eur, znížil tak environmentálnu záťaž, zvýšil energetickú efektívnosť výroby ropných produktov a posilnil bezpečnosť zložitých technologických procesov. Informoval o tom v pondelok hovorca spoločnosti Anton Molnár.

01.08.2022 12:18
čerpacia stanica Slovnaft Foto: ,
Nová čerpacia stanica Slovnaft na R1 pri Pohraniciach neďaleko Nitry
debata

„Spoločnosť Slovnaft úspešne nabehla aj poslednú odstavenú výrobnú jednotku a ukončila tak letný blok plánovaných odstávok. Pravidelná kontrola, čistenie a údržba výrobných zariadení sú dôležitou a nevyhnutnou súčasťou bezpečného a efektívneho prevádzkovania rafinérskych a petrochemických zariadení. Výrobné jednotky Slovnaftu sú teraz opäť v plnej prevádzke a spoločnosť je schopná saturovať potreby domáceho aj zahraničného trhu,“ priblížil manažér riadenia projektov a plánovaných odstávok spoločnosti Martin Bičan.

V letnej, najrozsiahlejšej tohtoročnej časti údržby bolo postupne odstavených a po vykonaných prácach opäť nabehnutých 21 výrobných jednotiek. Poslednou bola etylénová jednotka, ktorá je kľúčovou časťou petrochémie Slovnaftu. Unikátnym projektom bola výmena dosluhujúcej 55-ročnej atmosférickej pece na jednotke atmosférická destilácia za novú. Celkovo sa na prácach v rámci letných odstávok podieľalo približne 1800 externých pracovníkov.

sulík Čítajte viac Sulík si stojí za svojím. Slovnaft začne primiešavať novú ropu, v hre sú prebytočné dodávky na Ukrajinu

Molnár pripomenul, že tohtoročný cyklus plánovaných odstávok uzavrie jesenná časť. Slovnaft odstaví tri výrobné jednotky na približne tri týždne. Rafinéria tento rok v rámci troch blokov plánovaných odstávok – jarného, letného a jesenného, investuje do údržby, opravy a modernizácie viac ako polovice svojich výrobných jednotiek spolu 78 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Slovnaft #rafinéria