Členské štáty sa dohodli na redukcii spotreby plynu počas zimy

Najnovšie oznámenie ruskej štátnej plynárenskej spoločnosti Gazprom o ďalšom znížení dodávok zemného plynu cez plynovod Nord Stream 1, je „politicky motivovaný krok“. V snahe zvýšiť bezpečnosť dodávok energií v Európskej únii (EÚ) dnes členské štáty dosiahli politickú dohodu na dobrovoľnom znížení spotreby zemného plynu o 15 percent počas tejto zimy. Na svojej webstránke o tom informuje Rada EÚ.

26.07.2022 13:27
Gazprom aréna Foto:
Gazprom aréna v Petrohrade.
debata (13)

„Nie je na to žiadny technický dôvod. Je to politicky motivovaný krok a my na to musíme byť pripravení. A práve z tohto dôvodu je preventívna redukcia nášho dopytu po plyne rozumnou stratégiou,“ skonštatovala eurokomisárka.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom v pondelok oznámila, že ďalej zníži dodávky zemného plynu do Európy cez Nord Stream 1 na 20 % jeho kapacity. Zdôvodňuje to opravami zariadenia.

Konštruktér pri jednom z potrubí určenom pre výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Snímka je z apríla 2010, keď sa začali stavebné práce. Čítajte viac Gazprom prudko zvýšil tlak v plynovode cez Ukrajinu. Môžu sa vytvoriť praskliny v potrubí

Podľa Simson to „opäť raz zdôraznilo, že musíme byť kedykoľvek pripravení na možné obmedzenia dodávok z Ruska“. „Musíme sa postarať o našu pripravenosť; musíme túto krízu riešiť hneď teraz a spoločne. A tým preventívne znížime náš dopyt,“ pokračovala.

Dôvodom redukcie spotreby je snaha ušetriť dostatok plynu pred zimou a pripraviť sa na možné narušenia dodávok z Ruska, ktoré neustále využíva dodávky energií ako zbraň.

„EÚ je zjednotená a solidárna. Dnešné rozhodnutie jasne ukázalo, že členské štáty sa sebaisto postavia zoči-voči ruským pokusom o rozdelenie EÚ využívaním dodávok energií ako zbrane. Prijatie návrhu na redukciu spotreby plynu v rekordnom čase nepochybne posilnilo našu spoločnú energetickú bezpečnosť. Šetrenie plynu teraz zvýši našu pripravenosť. Zima bude pre občanov a priemysel EÚ omnoho lacnejšia a jednoduchšia,“ komentoval dohodu český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

Členské štáty súhlasili, že od 1. augusta 2022 do 31. marca 2023 znížia, s využitím vlastných opatrení, svoju priemernú spotrebu z posledných piatich rokov o 15 %. I keď všetky krajiny sa budú snažiť o splnenie redukcií, Rada určila isté výnimky a možnosti o požiadanie o zníženie povinného cieľa, v snahe reagovať na konkrétne situácie jednotlivých členských štátov a zabezpečiť, že redukcie budú efektívne pri zvyšovaní bezpečnosti dodávok v EÚ.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom