Analytik: Kremeľ vedie plynovú vojnu s Európou. Ďalšie obmedzenie dodávok príde už o pár dní

Kremeľ stále vedie plynovú vojnu s Európou. Nedodáva málo plynu, ale ani ho nie je dostatok. "Praktikuje poučku, že neistota pre protivníka je horšia, než zlá istota," hovorí v komentári český ekonóm a hlavný analytik Trinity Bank, Lukáš Kovanda.

26.07.2022 13:42
Rusko Gazprom Poľsko plyn dodávky uarus Foto: ,
Muž chytá ryby pred mrakodrapom Lachta Centrum, v ktorom sídli spoločnosť Gazprom v Petrohrade.
debata (208)

Gazprom od stredy 27. júla dramaticky zníži dve dodávky plynu do EU potrubím Nord Stream 1. A to až zo 40 percent jeho kapacity na 20 percent. K redukcii prepravovaného objemu suroviny má podľa vyjadrenia Gazpromu prísť v stredu. Potrubím bude prúdiť len 33 miliónov metrov kubických plynu denne. Veľkoobchodná cena za plyn stúpla, o približne 12 percent.

Konštruktér pri jednom z potrubí určenom pre výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Snímka je z apríla 2010, keď sa začali stavebné práce. Čítajte viac Gazprom prudko zvýšil tlak v plynovode cez Ukrajinu. Môžu sa vytvoriť praskliny v potrubí

„Dôvodom redukcie dodávok je podľa ruskej strany nutnosť odoslať ďalšiu turbínu do servisnej opravy. Pritom za to, že dnes prúdi plynovodom plyn len na 40 percent jeho kapacity môže údajne to, že iná, už opravená turbína, je stále na ceste do Ruska,“ vysvetľuje Kovanda. Dodáva, že cez ju víkend prepravca nemohol naložiť na plavidlo spájajúce Nemecko s Fínskom. Pretože Gazprom nedodal potrebné dokumenty. Ruský podnik však uvádza, že k tomu došlo preto, že potrebné dokumenty nezískal on od „servisáka“ turbíny, spoločnosti Siemens Energy Canada.

Kremeľ často spomína, že podstatou problému so servisom turbín sú západné sankcie. „Zrejme sa tak usiluje, aby Západ svoje sankcie ďalej tlmil, prípadne ich obchádzal. Ako sa to podarilo s uvedenou turbínou, ktorá sa teraz vracia do Ruska. Vracia sa vďaka tomu, že Kanada na naliehanie Nemecka obišla svoje vlastné protiruské sankcie,“ uzavrel Kovanda.

© Autorské práva vyhradené

208 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn