Pekári reagujú na kauzu Kaufland. Vlčan dal reťazcom veľkú moc, zlegalizovali sa nekalé praktiky

Extrémne zvyšujúci sa tlak obchodných reťazcov na výrobcov potravín je dôsledkom politiky ministerstva a ministra pôdohospodárstva. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) tvrdí, že už dva roky upozorňuje na dôsledky bezprecedentných zmien legislatívy v prospech obchodníkov. Pekári, cukrári a cestovinári žiadajú od ministerstva pôdohospodárstva konkrétne kroky na zlepšenie postavenia potravinárov. V tlačovej správe to uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

25.07.2022 10:14
Samuel Vlčan Foto: ,
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (4)

Ako napísal Lapšanský, aktuálna situácia je dôsledkom nesprávne zvolenej politiky od roku 2020. Všetky legislatívne kroky ministrov za viac ako dva roky podľa neho smerovali k posilneniu obchodníkov na úkor výrobcov potravín. „Zlegalizovali nekalé obchodné praktiky, znížili pokuty pre reťazce za pokazené potraviny, procesne zvýhodnili obchodníkov pri riešení kontrol na úkor štátnej kontroly, ba dokonca zrušili povinnosť uvádzať polovicu slovenských potravín v letákoch,“ vymenoval predseda predstavenstva SZPCC a dodal, že ak sa ministerstvo nespamätá a nezačne podnikať legislatívne kroky v prospech slovenských výrobcov potravín, potravinársky sektor na Slovensku skolabuje.

maso obchod potraviny Čítajte viac Prečo v Kauflande skončila známa značka. Ako zasiahol cenový boj Tesco či Lidl?

Pekári, cukrári a cestovinári preto apelujú na ministra pôdohospodárstva Vlčana, aby znova prijal za svoju tému posilňovanie postavenia spracovateľov potravín v potravinovom dodávateľskom reťazci. „Viacero možností, ako to urobiť, sme už ministrovi i predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi navrhli. Sú rozhodnutia premiéra negované?“ dodal Lapšanský.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kaufland #Vlčan