Pokračovanie článku: Situácia s mostami je závažná, niektoré sú pred kolapsom. Expert varuje pred scenárom z Janova

Zlé hospodárenie s majetkom štátu

Štát sa zle stará o mosty vo svojom vlastníctve. Počas šestnástich rokov od rozdelenia správy mostov medzi štát a samosprávy sa dlhodobo zhoršoval ich stav. Ich stav je označený jedným zo siedmich stupňov, pričom čím vo vyššom stupni most je, tým je v horšom stave. Počet mostov v najlepšej kondícii na cestách prvej, druhej a tretej triedy klesol od roku 2004 o polovicu, naopak, dvaapolnásobne stúpol tých v najhoršom stave, a to na 1 717 v roku 2020.

Hlavným dôvodom zhoršujúceho sa stavu na Slovensku je podľa NKÚ najmä dlhodobé nedostatočné zabezpečenie zdrojov na hospodárenie s mostami. Ak sa s nevyhovujúcou situáciou nebude nič robiť, ich stav sa bude ďalej zhoršovať a niektoré bude nevyhnutné pre havarijnú situáciu bezodkladne uzatvoriť. Ohrozené tak budú základné potreby obyvateľov v týchto oblastiach. Od rýchlych zásahov záchranných služieb cez dochádzanie do práce, školy či k lekárovi až po zásobovanie. Kontrolóri tiež poukazujú na niekoľko odstrašujúcich príkladov.

Vodiči sa už teraz stretávajú s obmedzovaním premávky či dočasnými semaformi na mostoch v zlom stave. Je to posledný krok predtým, než sa definitívne zatvorí. Vodičov v takom prípade čakajú niekoľko desiatok kilometrov dlhé obchádzkové trasy a desiatky minút v aute navyše. Na vlastnej koži tak môžu pocítiť zanedbanú starostlivosť štátu o cestnú infraštruktúru. Príkladom z praxe môže byť zlý stav mostov nachádzajúcich sa v tesnom susedstve v Námestove. Rekonštrukcia jedného z nich a následné presmerovanie dopravy na druhý most môže spôsobiť uzavretie oboch mostov. V takom prípade v rámci územia Slovenska neexistujú alternatívne obchádzkové trasy, len cez Poľsko, ktorá má vyše 60 kilometrov. Vodiči si takto môžu predĺžiť cestu až o hodinu. Podobných úsekov s dlhou obchádzkovou trasou je pritom na Slovensku ešte omnoho viac.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #mosty #peniaze #obnova #pád mosta