Dôchodky na Slovensku sa budú zvyšovať najviac za posledných 20 rokov. Priemer by mal prekročiť hranicu 700 eur

Ak sa naplnia budúcoročné inflačné očakávania o vývoji dôchodcovskej inflácie, priemerný starobný dôchodok na Slovensku v roku 2025 prekročí hranicu 700 eur. Dôchodcovská inflácia by podľa týchto očakávaní mala v budúcom roku dosiahnuť 13,8 percenta a v roku 2024 by mala byť na úrovni 2,7 percenta. Na sociálnej sieti to uviedol Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR.

21.07.2022 14:34
dôchodcovia, penzisti Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Pre štát by to znamenalo dodatočné výdavky na valorizáciu v roku 2024 vo výške 1,3 miliardy eur a v roku 2025 ďalších 0,3 miliardy eur v porovnaní s tým, ak by sa penzie vôbec nevalorizovali," tvrdí inštitút.

Dôchodky sa pritom budú na Slovensku od začiatku budúceho roka zvyšovať najviac za posledných 20 rokov. Penzie od 1. januára budúceho roka stúpnu o 11,8 percenta, čo zodpovedá Štatistickým úradom SR potvrdenému medziročnému rastu cien domácností dôchodcov za prvý polrok tohto roka. Priemerný starobný dôchodok, ktorý v súčasnosti dosahuje 516 eur, tak v budúcom roku vzrastie o viac ako 60 eur.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Čítajte viac Dôchodky v roku 2023 porastú o desiatky eur. Pozrite si ilustračné prepočty

„Automatická valorizácia všetkých penzií ukrojí z rozpočtu na rok 2023 takmer jednu miliardu eur," upozorňuje IFP. V porovnaní s júnovou prognózou IFP, ktorá predpokladala budúcoročnú valorizáciu penzií na úrovni 11 percent, ide o dodatočný nárast výdavkov približne o 70 mil. eur.

Od začiatku tohto roka sa dôchodky zvýšili o 1,3 percenta. Išlo o medziročný nárast cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok minulého roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok