Pokračovanie článku: Riziko chudoby na Slovensku nikdy nebolo nižšie. Naozaj sa máme až tak dobre?

S balíčkami opatrne

Ekonómovia aj analytici preto apelujú na vládu, aby ľuďom poskytla adresnú pomoc.

„Vláda by mala reagovať na šialený rast cien. A to – urýchlene zvýšiť dávky tým, ktorí sú na ne odkázaní, zmeniť valorizáciu dôchodkov. A okamžite či dokonca so spätnou platnosťou sa musí zvýšiť suma životného minima najmenej o 10 až 12 percent,” vymenoval napríklad Jozef Mihál, ktorý pôsobil ako minister práce v rokoch 2010 až 2012.

Súčasný minister rezortu Milan Krajniak (Sme rodina) však prišiel s vlastným riešením. Od júla zvýšil životné minimum o 7,5 percenta. Minimálna mzda zas porastie od januára na 700 eur. Spolu s Igorom Matovičom (OĽaNO) a ich “rodinnou” koalíciou však chcú voličov podporiť aj vlastnými sociálnymi balíčkami. Ide najmä o miliardový plán zvýšiť odvodové bonusy a prídavky na deti pre rodičov či zaviesť krúžkovné.

Hoci však poslanci materiál schválili aj prelomením prezidentkinho veta, aktuálne sa ním zaoberá Ústavný súd. O bonusoch, ktoré sa mali spustiť od 1. januára, však môže rozhodovať aj niekoľko rokov – pri takomto type konania nemá totiž súd stanovenú lehotu, dokedy musí rozhodnúť, sudcovia ale musia dospieť ku konsenzu.

Voči takýmto nástrojom ale NBS varovne dvíha prst. „Opatrenia na kompenzáciu rastu cien budú vytvárať ďalší tlak na verejné financie, fiškálna politika vlády by mala viac brať na zreteľ výrazné riziká v oblasti ich udržateľnosti,” pripomínajú ekonómovia. Kompenzačné opatrenia by podľa nich mali byť čo najadresnejšie, teda v prospech všetkých najviac zasiahnutých skupín obyvateľstva.

Odporúčania bankárov však znejú menej populárne, ako “dvesto eur na dieťa”. „Vláda by mala urýchlene zaviesť opatrenia na zvýšenie udržateľnosti dôchodkového systému. K ozdraveniu verejných financií by mohlo prispieť aj dôsledné dodržiavanie nových výdavkových limitov,” navrhuje NBS.

Hnutie OĽaNO napriek tomu trvá na svojom. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa vyjadril, že má pripravený plán B. „Chcem ubezpečiť občanov Slovenska, že pomoc rodiny dostanú aj v prípade, keby Ústavný súd výhradám pani prezidentky vyhovel. V takom prípade nájdeme iný legitímny spôsob,“ napísal v piatok 15. júla na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NBS #chudoba #bieda