Pokračovanie článku: Riziko chudoby na Slovensku nikdy nebolo nižšie. Naozaj sa máme až tak dobre?

Ženám pomohla pandémia len dočasne

Centrálna banka v novej analýze priniesla aj ďalšiu dobrú správu. Jej čísla ukazujú, že rozdiel príjmov medzi ženami a mužmi dosiahol v roku 2020 historicky najnižšiu úroveň. „Na Slovensku sledujeme už niekoľko rokov postupné znižovanie rozdielu v odmeňovaní mužov a žien. Pokrok v tejto oblasti bol v roku 2020 výraznejší ako v ostatných krajinách Európskej únie, keď rozdiel v odmeňovaní klesol o 2,6 bodu, na 15,5 percenta,” konštatovala NBS.

Keď však bližšie porovnáme slovenské výsledky oproti zvyšku únie, zistíme, že od vzorovej pozície má Slovensko stále ďaleko. Za priemerom naďalej zaostáva. Vyrovnanie platov však podľa Kuruca môže byť do značnej miery len dôsledkom pandémie. „Mnohé firmy nevyplácali prémie a najmä mzdy v mužských odvetviach sa nezvyšovali v takej miere ako roky predtým. Čiže zníženie rozdielu skôr mohlo byť spôsobné tým, že sa zvýšila OČR, na ktorú ženy chodili počas pandémie častejšie, a keď sa toto opatrenie zruší, efekt môže vymiznúť,” doplnil.

Rozdiely medzi platmi mužov a žien
(rok 2020)
Umiestnenie v Európe štát v %
1. (najmenši roziel) Luxembursko 0,7
2. Rumunsko 2,4
5. Poľsko 4,5
18. Priemer EÚ 13,0
22. Slovensko 15,8
24. Česko 16,4
26. Maďarsko 17,2
29. Rakúsko 18,9
31. (najväčší rozdiel) Lotyšsko 22,3
Zdroj: Eurostat    
Russia Putin Čítajte viac Európske ceny máme, platy ani zďaleka. Závislosť od Ruska môže Slovensku ešte viac ublížiť

Monika Uhlerová, nová prezidentka Konfederácie odborových zväzov, upozorňuje aj na to, že pri súčasnej vysokej inflácii ženy na zdražovanie doplatia viac. „Ženy častejšie vypadávajú z trhu práce. Sú tiež viac zasiahnuté výberom alebo presunom do tzv. prekérnych foriem práce (kratšie úväzky, dohody),“ podčiarkuje.

Pri odmeňovaní je zas podľa Uhlerovej najvyšší podiel žien v porovnaní s mužmi v mzdových pásmach do 650 eur a v pásme od 650 do 1¤100 eur. „Mzdové pásmo 1¤100 až 1¤500 eur je vyrovnané, potom sa to preklápa v prospech mužov.“ Slovensko má navyše aj najvyšší podiel práce vykonávanej v noci. „To kopíruje aj podiel žien na práci v noci, 12 percent slovenských žien pracuje v noci – najviac v Európskej únii,“ dodáva Uhlerová.

Celkový priemerný plat žien predstavuje 1 323 eur v hrubom. V prípade mužov je to až 1 751 eur. Rozdiel v týchto hrubých zárobkoch predstavuje 428 eur, teda takmer 25 percent, uvádza portál profesia.sk

„Najväčší prepad v ohodnotení je v regióne západného Slovenska – v Bratislavskom, Trenčianskom kraji, kde zárobky žien zaostávajú o viac ako 20 percent. Ak sa pozrieme na vekovú štruktúru a platy, výrazné rozdiely sú najmä pri ženách starších ako 35 rokov,” hovorí pre Pravdu Katarína Tešla, PR manažérka Kariera.sk.

Najnižší rozdiel v platoch je podľa analytikov Františka Foltána a Veroniky Pálovej z analytickej spoločnosti zaoberajúcej sa pracovným trhom Trexima Bratislava v Prešovskom a Banskobystric­kom kraji.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NBS #chudoba #bieda