Rast cien bytov sa nezastavuje. Padlo niekoľko rekordov, najviac rástla Nitra

Rast cien nehnuteľností sa nezastavuje. Veľká chuť ľudí bývať vo vlastnom a vysoká inflácia tlačia ceny bytov nahor.

19.07.2022 09:53
Bratislava, Slovakia Foto:
Bratislava, Slovakia, dom, byt, domy, byty, nájom, bývanie,
debata

Niektorí ľudia pri očakávaní rastúcich úrokov hypoték neváhali, zobrali si úvery a teraz chcú čo najskôr nakúpiť. Silný dopyt tak tlačí ceny nehnuteľností na­hor.

„Slováci hľadajú bezpečné úložisko pre svoje úspory a keďže u nás sú skôr konzervatívni investori, mnohí ukladajú peniaze do nehnuteľností,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Ako rástli 2-izbové byty

Menšie byty zdraželi najviac v časti Košice I (15,58 %), Bratislava II a III (14,06 %, 10,55 %), Trenčíne (13,22 %), Trnave (13,14 %) a Nitre (10,69 %). V týchto lokalitách priemerná cena 2-izbových bytov za 3 mesiace narástla o viac ako 10 %, no doťahujú sa na ne aj Prešov (9,77 %), Bratislava IV (8,99 %) a Košice II (8,9 %), informuje v tlačovejs práve realitný portál Nehnuteľnosti.sk.

V medziročnom meradle to znamená v niektorých častiach nárast cien takmer o polovicu, ukazujú dáta z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Najviac rástla Nitra

V segmente 3-izbových bytov nárast cien nie je taký intenzívny na celom Slovensku, no aj tu padlo niekoľko rekordov. Oproti minulému štvrťroku viditeľne vzrástli ceny v častiach Bratislava II a IV (13,97 %, 9 %), Trenčíne (11,04 %) aj Prešove (9,52 %), no na vrchol rebríčka sa zaradila Nitra s medzikvartálnym nárastom 23,4 % a medziročným až 55,36 %.

„Ceny väčších bytov, ako vždy, ovplyvňuje dokončenie nových rezidenčných projektov. V Nitre je dnes na trhu niekoľko aktívnych prémiových novostavieb, čo sa nevyhnutne musí zobraziť na priemernej cene bytov v meste,“ vysvetľuje Michal Pružinský.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka #nehnuteľnosti