Krajniak pomáha občanom s ťažkou finančnou situáciou. Otvoril ďalšie bezplatné dlhové poradne

Poradenské služby doposiaľ využilo už takmer 1500 klientov. Dnes minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Milan Krajniak otvorí ďalších 12 bezplatných dlhových poradní, čím by sa mala poradenská služba stať dostupnejšou pre širokú skupinu potenciálnych klientov po celom Slovensku. Poradňu v Prievidzi prišiel osobne otvoriť Milan Krajniak.

18.07.2022 15:07
Poradcovia BDP Foto:
Poradcovia bezplatných dlhových poradní a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak
debata (1)

K doposiaľ otvoreným 20 bezplatným dlhovým poradniam dnes pribudlo ďalších 12 pobočiek, a to v mestách Prievidza, Humenné, Liptovský Mikuláš, Rimavská Sobota, Dunajská Streda, Piešťany, Brezno, Galanta, Martin, Veľký Krtíš, Dolný Kubín a Stropkov, informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Prioritne ako uvádza ministerstvo bolo otvoriť poradne najmä na juhovýchodnej časti Slovenska, kde majú občania najväčší problém so zadlžením. Postupne budú otvárať poradne aj na ďalších územiach a celkovo vznikne sieť 46 bezplatných dlhových poradní, ktoré budú sídliť v mieste pôsobnosti úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Dodáva, že v každej bezplatnej dlhovej poradni poskytujú klientom poradenstvo psychológ, právnik, ekonóm a pracovník administratívy. Dlžníkom poskytujú pomoc bezplatne, na vysokej odbornej úrovni a s ľudským rešpektom.

Krajniak Čítajte viac Ekonómovia prepočítali 100 eur od Krajniaka: máme tri správy, dobrá je len jedna

„Sú tri veci, ktoré sú pre mňa dôležité pri pomoci dlžníkom. To, čo robíme v bezplatných dlhových poradniach je exekučná prevencia. Maximálne sa snažíme o to, aby sa občania, ktorí majú problém so splácaním záväzkov prihlásili o pomoc čím skôr, aby sa nedostali do exekúcie. Ďalším dôležitým opatrením, ktoré sme prijali bolo to, že sme približne o polovicu znížili exekučné zrážky z príjmov. Takto sme pomohli 33-tisíc dôchodcom. Tretia vec, ktorá nás ešte len čaká je buď celoplošná exekučná amnestia, alebo ak ako vláda nedospejeme k celoplošnému riešeniu, tak som pripravený postupovať per partes. Máme viaceré štátne inštitúcie, ktoré už v minulosti urobili tzv. generálny pardon. To znamená, že pokiaľ dlžník zaplatí do nejakého dátumu istinu, všetky ostatné poplatky mu budú odpustené,“ uviedol počas návštevy Bezplatnej dlhovej poradne v Prievidzi minister práce Milan Krajniak.

Odborníci v poradniach by mali klientov usmerniť a pomôcť im dostať problém pod kontrolu, aby nebolo ohrozené živobytie ich rodiny. Odborníci v poradniach pripravia plán riešenia pre konkrétnu situáciu klienta, nastavia splátkový kalendár, ale pomôžu aj s inými starosťami v osobnej či právnej sfére. Projekt bezplatných dlhových poradní plní aj úlohu prevencie vzniku nadmerného zadlženia obyvateľstva. Cieľom poradenstva totiž nie je len pomôcť klientovi zbaviť sa dlhov, ale aj zmeniť jeho celkové postoje, správanie, úroveň jeho individuálnej finančnej gramotnosti a rozpočtovej zodpovednosti tak, aby aktívne predchádzal opakovanému zadlženiu, uvádza ministerstvo práce s tým, že ekonómovia a právnici v bezplatných dlhových poradniach by mali dôkladne preveriť všetky finančné záväzky klienta a podrobne analyzovať štruktúru jeho príjmov a výdavkov.

Krajniak graf Čítajte viac Nový „Kažimírov graf“? Minister Krajniak sa chváli, ako bojuje proti nezamestnanosti. Odborníci krútia hlavami

Častokrát sa stáva, že aj klienti zabudnú aké zmluvy podpísali a aké práva a povinnosti z nich vyplývajú. Rezort práce uvádza ako prípad pána Vladimíra, ktorý bol dlhšie obdobie nezamestnaný, a tak mal problémy so splácaním úverov. Poradcovia zistili, že tento klient mal úraz, kvôli ktorému sa nemohol vrátiť do zamestnania. Po preverení úverových zmlúv tiež zistili, že pán Vladimír mal úvery poistené pre prípad neschopnosti, čo si klient neuvedomil. Vďaka precíznosti poradcu poisťovňa spätne vyplatila tomuto dlžníkovi peniaze, čím mohol vyplatiť časť svojho dlhu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poradne