Pokračovanie článku: Dovolenka na Slovensku výrazne zdražela. Last minute v Turecku vyjde o polovicu lacnejšie

Brigádnici zachraňujú gastro

V gastro biznise však podnikatelia vidia väčší problém ako rastúce ceny nedostatok personálu. V zahraničí už sa objavujú správy, že prevádzky fungujú v obmedzenom režime, pretože nemajú dosť pracovníkov.

„Kvalitného personálu nikdy nie je dostatok,” komentuje situáciu Galajda z TMR. Snažia sa s tým bojovať po svojom a zamestnancom poskytujú motivačné pracovné prostredie s benefitmi. Zároveň spolupracujú so školami a sú zapojení do duálneho vzdelávania, aby si takýmto spôsobom vychovali mladú generáciu kuchárov a čašníkov.

Problém s nedostatkom personálu vnímajú aj na Liptove. „Sme v sezóne a musíme si s tým poradiť, keďže leto trvá dva mesiace a bohužiaľ sa nedá natiahnuť,” hovorí Šarafínová z Visit Liptov. Pomáhajú si ako vedia. Napríklad tak, že spoja niektoré miesta a aktívnejšie sa zapájajú do práce priamo v prevádzke aj manažéri aj majitelia, tak aby hosť čo najmenej pocítil nedostatok ľudí.

Tak ako aj predošlé leto, aj toto leto vyplnili voľné pracovné miesta brigádnici, tvrdí tiež Harbuľák. „Situácia sa síce mierne zlepšila, no po letnej sezóne a návrate študentov do lavíc sa problém nedostatku opäť prejaví,“ dodáva prezident Asociácie hotelov a reštaurácií.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #zahraničie #Slovensko