Pokračovanie článku: Dovolenka na Slovensku výrazne zdražela. Last minute v Turecku vyjde o polovicu lacnejšie

Ceny rastú všade

Zdražovaniu energii, potravín, služieb čelí Slovensko už od prepuknutia pandémie. „Tento nárast sa prirodzene musí prejaviť aj v cenách služieb hotelov, penziónov, reštaurácií i ďalších služieb,” tvrdí Harbuľák.

Podľa neho je potrebné si uvedomiť, že podniky cestovného ruchu nemajú nástroje na vyjednávanie nižších cien ani nástroje pomoci štátu, ktoré by nejakým spôsobom znížili tempo rastu nákladov.

Ceny služieb teda rastú v tomto segmente rovnakým tempom ako aj v iných oblastiach. O akom vysokom zdražení sa dá hovoriť? Harbuľák tvrdí, že sa nedá presne stanoviť, aký je celkový cenový nárast. Ten je podľa neho v každom podniku individuálny. Každá prevádzka má vlastné kalkulácie, vlastnú cenovú stratégiu, ktorá súvisí aj so stratégiou predaja a marketingu. „Obávame sa však, že ak sa tempo rastu nákladov nezastaví ani v nasledujúcich mesiacoch, tak aj služby môžu zdražieť do tej miery, že to spôsobí pokles záujmu,” vraví Harbulák.

Ceny išli hore aj v hoteloch pod hlavičkou TMR, no Galajda tvrdí, že nie až tak príliš. „Ceny sme upravovali, ale ani zďaleka sa do nich nepremietol reálny nárast cien vstupov,” hovorí. Pri kúpe v dostatočnom časovom predstihu je možné kúpiť si lístky na lanovky alebo aj ubytovanie za výhodnejšie ceny, radí Galajda.

bioplyn Jelsava zemny plyn biometan Čítajte viac Teplá voda na prídel, nútené dovolenky. Nemecku chýba plyn, zavádza plošné šetrenie

V Tatrách aj napriek zdražovaniu napríklad elektrickej energie ceny niektorých lanoviek ponechali na úrovni minulého roka v snahe motivovať ľudí k online nákupu. Galajda uvádza príklad ceny pozemnej lanovky na Hrebienok, ktorá v minulom roku bola rovnaká ako teraz, teda desať eur pre dospelú osobu – ale len pri kúpe dvoch a viac dní popredu. V pokladni je ten istý lístok o jedno euro drahší ako pred rokom a stojí 13 eur.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #zahraničie #Slovensko