Banská Bystrica ostane svietiť. Mesto pre zdražovanie zvažovalo obmedzenie osvetlenia

Mesto Banská Bystrica pre zdražovanie zvažovalo obmedzenie osvetlenia v meste, zatiaľ však k tomuto kroku nepristúpilo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová. Podľa nej však nie je vylúčené, že v budúcom období zvolí samospráva aj túto možnosť šetrenia verejných prostriedkov.

13.07.2022 14:00
Banska Bystrica, centrum, Prior, buranie,... Foto:
Ilustračná fotka
debata

Pripomenula, že aj napriek zdražovaniu sa snažia udržať kvalitu poskytovaných služieb pre obyvateľov na štandardnej úrovni. „Už dlhodobo robíme všetko preto, aby sme spotrebu elektrickej energie v meste znižovali. Príkladom je výmena takmer 2000 svietidiel za úsporné LED lampy,“ spomenula. Dodala, že mesto tiež pracuje na príprave energetického auditu 33 mestských objektov. „Práve z dôvodu znižovania ich energetickej náročnosti,“ podotkla.

Doplnila, že výpadok príjmov je závislý od aktuálneho výberu daní z príjmov fyzických osôb. „V súčasnosti, vychádzajúc z najnovšej júnovej daňovej prognózy Inštitútu finančnej politiky, počítame so zmrazením prirodzeného nárastu podielových daní pre našu samosprávu,“ zdôraznila. Na úrovni 2.700.000 eur to bude podľa nej v roku 2023 a na úrovni 3.000.000 eur v roku 2024. „V prípade neschválenia protiinflačného balíčka by sme s týmito peniazmi mohli počítať v našom rozpočte, čo vzhľadom na infláciu naozaj potrebujeme,“ zhrnula. Informovala tiež, že okrem toho samospráva zaznamenáva rekordnú infláciu. Tá sa prejavuje vo všetkých tovaroch a službách financovaných z rozpočtu mesta. „Je predpoklad, že do konca roka inflácia ešte porastie, čo vzhľadom na objem rozpočtu nášho mesta znamená miliónové dosahy,“ konštatovala.

platy, graf, mzdy Čítajte viac Odborári ukázali, koľko potrebuje rodina na život: Trojčlenná domácnosť až 3 tisíc eur (+ tabuľka)

Samosprávy majú zo zákona povinnosť zostaviť vyrovnaný rozpočet. To znamená, že výška príjmov sa musí rovnať výške výdavkov. „V tomto prípade sú negatívne dosahy súčasnej ekonomickej situácie také rozsiahle, že v rámci prípravy návrhu rozpočtu na roky 2023 až 2025 budeme musieť pristúpiť ku kombinácii nepopulárnych opatrení,“ poznamenala. V prvom rade podľa nej budú musieť prehodnotiť služby poskytované mestom, ktoré sú platené z podielových dani. Sú to kompetencie mesta, kam patria školstvo, sociálne služby a aj mestská polícia. "Nebudeme mať dostatok prostriedkov na údržbu, utrpí dotačná politika, čo sa prejaví v kultúre, športe či v cestovnom ruchu,“ vyjadrila sa s tým, že prehodnotiť budú musieť aj daňovú, poplatkovú a mzdovú politiku mesta.

Dodala, že samospráva sa nechce vzdať rozvoja, kde potrebuje spolufinancovať. „Momentálne nevieme kvantifikovať, v akom rozsahu budeme robiť opatrenia na strane príjmov v rámci daní i poplatkov či na strane výdavkov v podobe škrtov,“ ukončila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #osvetlenie