Platy na Slovensku rástli. Infláciu však porazilo iba jedno zamestnanie z desiatich (+prehľad)

Rast miezd takmer vo všetkých odvetviach už nestíhal prekryť vysoký rast cien. Nominálne mesačné mzdy v máji 2022 medziročne rástli vo všetkých 10 sledovaných odvetviach, avšak rastúcemu tempu inflácie odolal len sektor ubytovania. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13.07.2022 09:49
kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Priemerná nominálna mesačná mzda v máji 2022 medziročne vzrástla vo všetkých desiatich odvetviach ekonomiky. Najvýraznejšie sa zvýšili mzdy v ubytovaní (o 26,3 % na 936 eur), dvojciferne rástli aj mzdy v stavebníctve (o 11,9 % na 904 eur) a v maloobchode (o 10,7 % na 991 eur).

Najpomalšie rástli mzdy v informačných a komunikačných činnostiach, v ktorých sú dlhodobo najvyššie zárobky v SR, a to o 2,7 % na 2333 eur mesačne. V priemysle boli mzdy vyššie o 6,7 %.

Belgicko EÚ summit Balkán kandidáti štatút eurozóna Čítajte viac Na eurozónu sa rúti recesia už tento rok. Ekonómovia vypočítali, kedy

Pri zohľadnení pretrvávajúceho vysokého rastu spotrebiteľských cien (inflácie) sa reálne mzdy zvýšili len v jednom z 10 sledovaných odvetví, a to v ubytovaní o 12,2 %. Dvojciferný rast sa v tomto odvetví drží od začiatku roka a je reakciou na oživenie cestovného ruchu zdecimovaného pandémiou, pred ktorou boli v tomto odvetví najnižšie zárobky z celej ekonomiky.

Najvýraznejší pokles reálnej mzdy o viac ako 7 % zaznamenali v informačných a komunikačných činnostiach a vo vybraných trhových službách.

V priemere za päť mesiacov roka 2022 sa nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila najvýraznejšie v ubytovaní o 27,4 % (dosiahla 878 eur). Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby o 4,8 % (1208 eur). Vysoké tempo inflácie sa podarilo prekonať mzdám v piatich odvetviach, najvýraznejšie v ubytovaní (o 15,4 %). Naopak, najvyšší pokles reálnej mzdy bol vo vybraných trhových službách o 5,1 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #platy