Nová šéfka odborárov: Dozrel čas, aby sme skrátili pracovnú dobu, ľudia budú musieť menej pracovať

Sociálna spravodlivosť, zvyšovanie platov, zvyšovanie minimálnych miezd, dôstojné pracovné podmienky, skrátený pracovný čas. To sú témy, na ktorých chce pracovať Monika Uhlerová, novozvolená prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ).

12.07.2022 19:00
Monika Uhlerová Foto:
Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ).
debata (48)

Pozrite si krátky teaser na rozhovor:

Uhlerová má vo zväze veľa plánov, ktorým sa chce venovať. Od tradičných, chlebových tém, až po nové výzvy, akými sú otázky digitalizácie, klimatizačných zmien a demografického vývoja. „Všetky tieto oblasti budú mať a majú už teraz dopad na svet práce a vôbec na podmienky v akých budú a aj dnes zamestnanci pracujú,” uviedla Uhlerová.

Dodáva, že v odbore chcú otvárať témy, ktoré zaujmú politické elity. Prezidentka KOZ uvádza konkrétny príklad a tým je skracovanie pracovného času. Tento trend podľa jej slov ide naprieč Európou. „Je na experimentálnej úrovni. Myslím si, že dozrel čas, aby sme sa začali zaoberať témou skracovania pracovného času.”

Monika Uhlerova KOZ aktual Čítajte viac Z protiinflačnej pomoci prorodinná reforma

Odbory mladým ľuďom neprídu až tak sympatické a skôr ich vnímajú ako prežitok. S tým Uhlerová nesúhlasí. „Aj keď mnohí ľudia a obzvlášť v postsocialis­tickom regióne si spájajú odbory s režimom pred rokom 89. Nie je tomu tak,” uviedla. S tým, že odbory začali vznikať práve v období nastolovania kapitalizmu a preto majú opodstatnenie a miesto v tejto spoločenskej formácii.

Celý rozhovor nájdete onedlho na pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #zamestnanci #KOZ