Strop na benzín a naftu fatálne narazil. Maďarom dochádza palivo

Povedal to cez víkend šéf maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL Zsolt Hernádi. Varoval, že Maďarsko čelí "mimoriadne nebezpečnej" situácii, pretože strop na ceny palív zvyšuje spotrebu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

11.07.2022 20:08
tankovanie benzin nafta rajka Foto:
Tankovanie v maďarskej Rajke
debata (54)

„Vzniká tak otázka, ako dlho to takto môže ešte fungovať,“ povedal Hernádi v nedeľu (10. 7.) v rozhovore pre maďarskú televíziu ATV. Spoločnosť MOL, ktorá má v Maďarsku najväčšiu sieť čerpacích staníc, už skôr vyzvala na zrušenie cenového stropu. Ten maďarská vláda zaviedla v novembri minulého roka, pričom ho medzičasom predĺžila do októbra, uvádza agentúra Reuters.

auto, benzín, ceny ropy, benzínka, čerpacia stanica, tankovanie Čítajte viac Zdražovanie nafty a benzínov sa neskončilo. Cena bude rásť, predpokladá analytička

Koncom júna MOL oznámil, že na jeho čerpacích staniciach v Maďarsku bude možné denne nakúpiť iba 50 litrov benzínu a nafty za regulované ceny. To je polovica v porovnaní s pôvodným objemom.

Podľa Hernádiho bude väčšina maďarskej rafinérie MOL-u v auguste odstavená pre údržbu. Slovenská rafinéria je z tohto dôvodu mimo prevádzky už teraz, pričom produkcia sa obnoví 20. júla. Tvorba zásob pohonných látok tak podľa neho pokračuje pomalšie než sa plánovalo a firma bude musieť požiadať vládu o čiastočné uvoľnenie palív zo strategických rezerv.

Na otázku agentúry Reuters v súvislosti s cenovým stropom na palivá hovorca maďarskej vlády uviedol, že „dlhotrvajúca vojna (na Ukrajine) a sankcie Európskej únie spôsobili v Európe prudký rast cien pohonných látok“. Ako dodal, bez zastropovania by ceny palív boli takmer dvojnásobne vyššie, než sú v súčasnosti a vláda situáciu s palivami podľa neho pravidelne analyzuje.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Strop cien paliva zvyšuje ich spotrebu.