Viedenské letisko láka Slovákov na prácu. Za dva víkendy ponúka skoro 500 eur, niektorých to pobúrilo

Chýbajúci personál na letiskách je nový problém, s ktorým bojujú letiská po celom svete. Stav zachraňujú brigádnici, ale ani tých nie je dostatok. Výnimkou nie je ani letisko vo Viedni.

12.07.2022 05:00
Ryanair, letisko, dovolenka Foto:
Ilustračná fotka
debata (22)

Zamestnancom ponúka 13. a 14. plat a k tomu rôzne benefity. Ide však o prácu cez víkendy. „Zaškolenie aj doprava sú zabezpečené. Ak ovládate nemčinu na úrovni A2, pošlite nám životopis,“ tvrdí viedenské letisko na Facebooku.

Po dvoch víkendoch vie pracovník zarobiť 470 eur v čistom, po štyroch víkendoch 1080 eur.

letisko Čítajte viac Chaos na letiskách: Ak cestujete, pripravte sa na rušenie letov a hodiny čakania

Na pracovnom portáli Profesia.sk sú uvedené platy, za ktoré by potencionálny zamestnanec mohol pracovať.

  • Praktický výcvik vo Viedni 9,58/hodina
  • Výkon práce vo Viedni (prvých 6 mesiacov) – 9,58€/hodina
  • Výkon práce vo Viedni (6 – 18 mesiac) – 10,98€/hodina
  • Výkon práce vo Viedni (po 18 mesiacoch) – 11,64€/hodina
  • 13. plat (Jún) a 14. plat (November)
  • Príplatky: Noc (20:00–06:00) 2,57€/hodina, Nedeľa – 2,57€/hodina, Sviatok 160 percent.
  • Mzda v Rakúsku sa riadi kolektívnou zmluvou a v priebehu zamestnania sa mzda môže zmeniť.
  • V závislosti od záujmu zamestnanca sa mesačná čista mzda môže pohybovať od 470€ po 1080€. (reprezentatívny príklad pri 2 a 4 odpracovaných víkendov)

Mnoho ľudí to však považovalo za malé peniaze a na Facebooku sa pod pracovnou ponukou nad tým pohoršovali.

Slovenské letiská majú pracovníkov

Nie len viedenské ale aj bratislavské Letisko M. R. Štefánika upozorňuje, že sa cestujúci môžu zdržať pri vybavovaní na registrácii na let, bezpečnostnej kontrole, či výdaji batožín po prílete. Generálny riaditeľ letiska Dušan Keketi podotýka, že zatiaľ takýto problém v Bratislave nemajú.

„Avšak v čase odletov viacerých letov to nie je vylúčené,“ hovorí s tým, že tak ako na iných letiskách, aj na Slovensku cítiť nedostatok personálu. „Počas leta sme prijali zhruba 120 brigádnikov a súčasní zamestnanci pracujú aj nadčasy, aby sa zdržania cestujúcich eliminovali,“ tvrdí Keketi.

krajniak milan Čítajte viac Bude minimálna mzda vyššia ako 700 eur? Črtá sa historická dohoda firiem a odborárov

Dôvodom chýbajúcich ľudí je pandémia. V čase, keď bolo zakázané pristávanie lietadiel, niektorí zamestnanci zmenili povolanie a už sa na letiská nevrátili.

Ako upozorňuje hovorkyňa letiska Veronika Demovičová, noví zamestnanci musia prejsť posúdením pre prácu v civilnom letectve. To robí Dopravný úrad, udelenie previerky pritom môže trvať mesiace. Ďalšie mesiace trvá zaučenie nového personálu.

Demovičová dodala, že na bratislavskom letisku v súčasnosti pracuje 518 zamestnancov. V období pred krízou, v roku 2019, keď boli zaznamenané historicky najvyššie počty odbavených cestujúcich, pracovalo v letiskovej spoločnosti 631 osôb.

Počet vybavených cestujúcich poklesol z 2,3 milióna v roku 2019 na približne 1 milión cestujúcich odhadom vybavených v roku 2022, čo predstavuje pokles cestujúcich o 60 percent. Letisko hľadá zamestnancov bezpečnostnej kontroly, ochrany letiska, check-in agentov, nakladačov batožiny, mechanikov, hasičov, dispečerov a iné.

Kým počas zimy vybavovalo letisko 20 pravidelných letov týždenne, v letnej sezóne je to 35 pravidelných liniek a 30 charterových letov cestovných kancelárií.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #letisko #zamestnanci