Na eurozónu sa rúti recesia už tento rok. Ekonómovia vypočítali, kedy

Riziko recesie v eurozóne rastie, keďže sa zvyšuje pravdepodobnosť nedostatku zemného plynu a inflácia zostáva na rekordných úrovniach. TASR o tom informuje na základe prieskumu medzi poprednými ekonómami, ktorých oslovila agentúra Bloomberg.

11.07.2022 09:07
Belgicko EÚ summit Balkán kandidáti štatút... Foto: ,
Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) na summite EÚ v Bruseli s bulharským predsedom vlády Kirilom Petkovom (v strede) a maltským kolegom Robertom Abelom. FOTO: TASR/AP
debata (11)

Podľa expertov sa pravdepodobnosť hospodárskeho poklesu euroregiónu zvýšila na 45 percent z 30 percent v predchádzajúcom prieskume a 20 percent pred ruskou inváziou na Ukrajinu koncom februára. V prípade Nemecka, jedného z najzraniteľnej­ších členov menového bloku, pokiaľ ide o obmedzovanie ruských energetických tokov, je väčšia pravdepodobnosť, že sa prepadne do recesie, ako možnosť, že sa jej vyhne.

„Predpokladáme recesiu na základe už zavedeného ropného embarga a vplyvu vyšších cien vstupov na priemysel,“ povedal Erik-Jan van Harn, stratég z Rabobank. „Nemecká ekonomika už spomaľuje a trend je jasne klesajúci.“

Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Čítajte viac Francúzsko počíta s úplným zastavením dodávok plynu z Ruska

Rastúce životné náklady si vyberajú čoraz väčšiu daň od spotrebiteľov aj firiem a to v čase, keď sa stále spamätávajú z dvoch rokov pandémie ochorenia COVID-19. Nižšie dodávky plynu z Ruska predstavujú hrozbu pre zimné dodávky energie.

Prognózy inflácie boli v porovnaní s predchádzajúcim prieskumom zvýšené, aj keď sa stále očakáva, že rast cien sa v roku 2024 spomalí na 2 %, čo je cieľová úroveň Európskej centrálnej banky (ECB). Respondenti v prieskume aj naďalej predpovedajú, že inflácia vyvrcholí v aktuálnom 3. štvrťroku.

Očakáva sa, že ECB do konca roka zvýši svoju depozitnú sadzbu na 0,75 % a na budúci rok v marci už bude na úrovni 1,25 percenta. Predtým sa očakávalo, že dosiahne túto úroveň až v júni 2023.

Eurozóna „pravdepodobne vstúpi do miernej recesie v druhej polovici tohto roka, ale to nebude dostatočná brzda dopytu na to, aby sa inflácia vrátila k cieľu, čím by ECB zostala na ceste postupného zvyšovania sadzieb,“ povedal James Rossiter ekonóm v TD Securities.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #recesia