Vysoké ceny energií zlomili väz veľkej fabrike na Orave, prepustí 150 ľudí

Oravská hutnícka spoločnosť OFZ ohlásila Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Dolnom Kubíne hromadné prepúšťanie, ktoré sa dotkne približne 150 zamestnancov spoločnosti. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Branislava Klocoka bude výroba pre pretrvávajúce negatívne podmienky na trhu, najmä vysoké ceny elektrickej energie a nízke trhové ceny ferozliatin, obmedzená predbežne do konca kalendárneho roka.

06.07.2022 13:37
OFZ Foto:
OFZ
debata (15)

„Hoci sme vyvinuli enormnú snahu o udržanie výroby a zamestnanosti, nie je tak možné robiť na úkor dlhodobej udržateľnosti a ekonomickej stability spoločnosti,“ zdôvodnil rozhodnutie Klocok. Ceny elektriny sa podľa jeho slov znova skokovo vrátili nad 300 eur za MWh, čo predstavuje pre energeticky náročnú výrobu ferozliatin zásadný problém.

Ďalším faktorom je nízka cena ferozliatin, ktorá klesá vďaka lacným dovozom z takzvaných tretích krajín. Klocok kritizuje laxný prístup Európskej komisie, ktorá má právomoc uvaliť na neekologický dovoz vyššie clá. „Environmentálne ciele sme sa zrejme rozhodli napĺňať tak, že domáce podniky necháme skrachovať a namiesto ich produkcie, ktorá dáva prácu tisíckam ľudí, navozíme lacný tovar z Číny a Indie, kde si s nejakými emisnými povolenkami ťažkú hlavu nerobia,“ dodal generálny riaditeľ OFZ.

Veterná turbína / Obnoviteľné zdroje energie / Čítajte viac Riziko energetickej chudoby sa v Nemecku enormne zvýšilo

Zamestnanci, s ktorými bude rozviazaný pracovný pomer z dôvodu nadbytočnosti, dostanú odstupné podľa pracovnej a kolektívnej zmluvy spolu s poslednou riadnou výplatou. Obmedzenie výroby platí od 1. júla 2022, pričom spoločnosť je pripravená flexibilne reagovať na ďalší vývoj situácie.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #Slovensko #Orava