Nájomcovia logistických nehnuteľností majú obavy zo zvýšenia nájomného a problémov so zásobovaním

Nájomcovia logistických nehnuteľností majú obavy zo zvýšenia nájomného a problémov so zásobovaním. Až 75 percent nájomcov logistických nehnuteľností v Európe chce expandovať, trápi ich však citeľný rast nákladov. Vyplýva to z aktuálnej správy globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE. Ich najnovší prieskum medzi nájomcami logistických nehnuteľností ukázal, že COVID-19 už nie je obavou číslo jeden. Väčšou výzvou je dnes nedostatočná ponuka priestorov, ale aj rastúce nájmy.

06.07.2022 10:26
sklad srotov 2 Foto:
ilustračná fotka
debata

Riaditeľ prenájmu priemyselných a logistických priestorov v CBRE Slovensko Michal Cerulík vysvetľuje, že obdobným výzvam čelia nielen logistické firmy v Európe, ktoré sa zúčastnili prieskumu, ale aj užívatelia logistických priestorov na Slovensku. „Najväčšou výzvou je určite rast nákladov na nájomnom či výstavbe, ale aj cena energií ako elektrina a plyn. Významnou prekážkou, ktorá bráni expanzii nájomcov, je aj nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v strategických lokalitách,“ vysvetľuje.

Prieskum ukázal, že 75 percent nájomcov plánuje expandovať v horizonte troch rokov, pričom prioritnými trhmi sú najmä Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Nemecko a Taliansko. Celkom 62 percent respondentov očakáva expanziu v rámci mestskej logistiky, čo podľa expertov platí aj pre slovenský trh. „Je pravdou, že je u nás dopyt po takýchto skladoch, a to najmä v Bratislave či krajských mestách. Avšak potenciál tohto segmentu, vzhľadom na blízkosť väčších logistických centier k centrám miest, ako aj nižšiu hustotu populácie v našich mestách, nie je porovnateľný so západnou Európou,“ konštatuje Cerulík.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár o nájomných bytoch: Sľub som splnil. Pri Bratislave vyrastie mestečko s 20 tisíc bytmi

Časť prieskumu sa venovala najväčším výzvam v rámci realitného trhu s logistickými nehnuteľnosťami. Nájomcovia uviedli, že obavy majú zo zvýšenia nájomného, problémov so zásobovaním, zastaranosťou zariadenia, ale aj nákladov na logistické budovy. Nájomné a servisné poplatky pritom predstavujú menej ako 10 percent celkových prevádzkových nákladov pre 70 percent užívateľov. „Zaujímavý je aj fakt, že zvýšenie nákladov na prácu a dopravu má na nájomníkov väčší dopad ako zvyšovanie nájomného. Nájomníci však zaznamenali výrazné zvýšenie nájomného a aktívnejšie sledujú svoje náklady na prenájom logistiky," konštatuje spoločnosť s tým, že zvyšujúce sa nájomné je najväčšou výzvou aj pre nájomcov aj na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #nájom #zdražovanie #logistika #zásobovanie