Slovensko ako predseda V4. Za prioritu si dalo dokončenie základnej dopravnej siete

Slovensko sa počas predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) v oblasti dopravy zameria najmä na dobudovanie základnej siete TEN-T.

06.07.2022 09:33
koľajnice, vlak, železnica Foto:
Ilustračná fotka
debata (1)

Vychádzať bude z dohodnutých priorít krajín tejto stredoeurópskej skupiny vrátane Poľska, Česka a Maďarska v rámci rokovaní o revízii nariadenia o transeurópskej dopravnej sieti. Osobitnú pozornosť chce venovať komplexnej koordinácii stratégií krajín V4 o rozvoji sietí TEN-T a plánuje sa tiež zaoberať dobudovaním severojužných prepojení. Vyplýva to z programu slovenského predsedníctva vo V4 od začiatku júla 2022 do konca júna 2023.

V železničnej doprave, ktorá sa podľa cieľov Európskej zelenej dohody stala jednou z priorít európskej dopravnej politiky, bude SR podporovať realizáciu projektu vysokorýchlostnej železnice v regióne V4 a plánu rozvoja medzištátnych železničných liniek na najbližších 10 rokov. V pláne je aj diskusia o riešeniach pravidiel verejných súťaží pre cezhraničnú dopravu.

turistika, žena, deti, šport, príroda, chôdza, rodina, výlet Čítajte viac Slovensko sa stalo predsedom V4. Medzi priority bude patriť aj cestovný ruch

„V oblasti kombinovanej dopravy sa bude slovenské predsedníctvo usilovať o hľadanie spoločných riešení rozvoja kontinentálnej kombinovanej dopravy, výmenu skúseností so získavaním dotácií pre podporu kombinovanej a železničnej dopravy, podporu rozvoja intermodálnej dopravy v jednotlivých krajinách do roku 2030 s perspektívou do roku 2040, pričom sa zameria aj na využitie námorných prístavov,“ uvádza sa v zámeroch SR vo V4. Zameria sa aj na rozvoj aktívnej mobility a integrovaných dopravných systémov, zavedenie systému jednotného cestovného lístka a realizáciu výberových konaní na výber dopravcov pri obstarávaní dopravných služieb vo verejnom záujme.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Slovensko #V4