Stane sa zo Slovenska Sicília? Vlna horúčav odštartovala superskorú žatvu, úroda je sklamaním

Subtrópy zo Stredomoria postupujú na sever. Vlna horúčav, ktorá zasiahla Slovensko v júni, odštartovala superskorú žatvu, aká nemá za posledných tridsať rokov obdobu.

05.07.2022 16:57
žatva Foto: ,
Na snímke žatva ozimného jačmeňa.
debata (33)

Prejavuje sa to na úrodách, ktoré sú o 20 až 30 percent nižšie, ba tam, kde vyčíňalo sucho ako na východnom Slovensku, ešte oveľa nižšie. Vidno to aj na cenách potravín, chleba a rožkov predovšetkým. Kilogramový bochník za viac ako jeden a pol eura či 12-centový rožok – to tu ešte nebolo!

Burzy síce hlásia pokles cien obilnín, lenže so stále dražejúcimi komoditami, najmä s naftou a plynom, si poľnohospodári a potravinári nevedia rady ako s doteraz nevídanými horúčavami.

Šľachtiteľ Gyula Zalabai s budúcimi odrodami.
Škôlkárka. Selekcia, teda výber najlepších...
+6Ženy z každého pokusného políčka pšenice...

Stane sa zo Slovenska Sicília? Igor Jakubička, predseda jedného z najväčších družstiev v okrese Nitra, rozvinie na stole veľký hárok štvorčekovaného papiera. Zelenou farbou má vyznačené začiatky žatiev od roku 1992, keď začal na družstve pracovať ako mechanizátor. Červenou sú vyznačené prerušenia žatvy dažďom. Tohto roku začali v okolí Nitry žať 23. júna. Vraví sa, že žatva na Petra a Pavla býva chudobná, aká však môže byť mlatba, ktorá sa začala ešte o týždeň skôr?

Gyula Zalabai Čítajte viac Šľachtiteľ obilnín o skorej žatve: Pšenica má o mesiac menej času, aby vyprodukovala zrno na nasýtenie ľudstva

Úroda je sklamaním

Na celom Slovensku prináša tohtoročná úroda až na výnimky poľnohospodárom obrovské sklamanie. Úrody obilnín sú nižšie o jeden až jeden a pol tony priemerne po hektári. A keby len to, zrno jačmeňa je tenké ako rasca, navyše nemá požadované sladovnícke parametre. Koľko zaň dostanú pestovatelia peňazí? Vo výčapoch teraz tečie pivo prúdom, krígeľ sa čapuje po dve eurá, na rôznych festivaloch aj po dve a pol eura. To je ešte pivo uvarené z minuloročnej úrody sladovníckeho jačmeňa. Koľko bude stáť, keď sa doň premietnu výčiny počasia spolu s dôsledkami vojny na Ukrajine a so špekuláciami obchodníkov s obilím?

Základnú zápletku súčasnej neistoty vytvorilo počasie. Zimy sú čoraz miernejšie, naozaj ako v subtrópoch, bez snehovej periny, zato jar býva chladná, plná mrazov, najmä v apríli, keď začnú kvitnúť ovocné stromy. Kokteil teplôt, ktorým sa vyznačuje posledných tridsať rokov, je plný extrémov, ale zjavne prevažuje otepľovanie s dlhými obdobiami sucha a potom prívalových zrážok, často s ničivým ľadovcom.

Zrážok je čoraz menej. Poľnohospodári preto začali siať jarný jačmeň ako ozimný, teda nie na jar v marci, ale na konci novembra v jeseni. Usilujú sa tak zachytiť čo najviac z klesajúcich nádielok nebeskej vody. V PD Devio Nové Sady takto v predchádzajúcich troch rokoch dosiahli hektárové úrody jačmeňa na úrovni 6,5 až 6,8 tony, ale toho roku sypal jačmeň už len päť ton po hektári!

Ak niekto pije pohár piva, sotva mu zíde na um, koľko vynachádzavosti pestovateľov je za dúškom piva. O detailoch agronomickej práce sa nezvykne hovoriť, táto téma zaujíma len pestovateľov, ale to, ako roľníci zvládnu svoju robotu, pocítia všetci spotrebitelia.

Pravda, cena obilnín, ktorá sa premieta do potravín, a ide o celé spektrum od pekárskych výrobkov cez mliečne a mäsové až po pivo, sa netvorí na Slovensku. Šľachtiteľ pšenice a jačmeňa Gyula Zalabai zo spoločnosti Solary na Žitnom ostrove upriamuje pozornosť na parížsku burzu MATIF a Ukrajinu. Pokles cien od začiatku zberu tohtoročnej úrody dáva do súvislosti s relatívne dobrou úrodou v Nemecku a vo Francúzsku. Tam sa očakáva pokles produkcie zrnovín len o 5 či 6 percent. Medzitým začalo cez Slovensko prúdiť po železnici a autami smerom na Západ obilie z Ukrajiny.

„Už len fakt, že obilie prechádza Slovenskom, tlačí na nižšie ceny,“ všíma si dianie na trhu Zalabai. Myslí si, že je stále predčasné hovoriť, čo tohto roku evidentná „subtropizácia“ poľnohospodárstva prinesie. V utorok prišli prvé zrážky. Na jednej strane ich potrebujú porasty krmovín, cukrovej repy a kukurice, na druhej strane treba dokončiť žatvu, ktorá na mnohých miestach doslova upiekla zrno v klasoch.

Sucho a vojna

Klimatológ Pavel Faško v súvislosti s ďalším rázom počasia povedal, že vývoj je otvorený. No otvorený je aj vývoj cien. Mnohí pestovatelia kukurice mali kontrakty na dodávky plynu do konca leta. Koľko však bude stáť plyn, keď sa rozbehne zber v jeseni? Bez kukurice sa nedá „vyrobiť“ nielen mäso, pudingový prášok pre deti, ale pridáva sa v podobe bioetanolu aj do benzínu. Ako vidno, sucho a vojna na Ukrajine sú vlastne spojené nádoby, ktoré sa zlievajú do vysokých cien výrobkov, ktoré denne potrebujeme pre svoj život.

Ako sa môže krajina brániť suchu? Napríklad aj šľachtením odrôd obilnín odolných proti suchu. Opäť sa ukazuje, že odrody pochádzajúce zo severných prímorských krajín odolávali suchu menej ako domáce odrody či pšenice pochádzajúce z mediteránskych stredomorských krajín. Za tridsať rokov sa Slovensko klimaticky posunulo na juh Európy. Pestovatelia aj šľachtitelia to musia zohľadniť.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #žatva #sucho