Top 5 správ ekonomiky: Matovič oznámil dobrú správu, ale iba pre štát. Volvo môže zvýšiť platy

Výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

03.07.2022 15:42
Igor Matovič Foto: ,
Premiér Eduard Heger
debata (4)

Na Slovensko prichádza megainvestícia. Volvo postaví závod pri Košiciach, vzniknúť môže až 13 tisíc miest

Volvo Cars oznamuje, že vybuduje tretí výrobný závod v Európe. Nový závod predstavuje investíciu vo výške okolo 1,2 miliardy eur. Nachádzať sa bude blízko Košíc, kde bude využívať dobre rozvinutú sieť dodávateľov v automobilovom priemysle, keďže pôjde o piaty automobilový závod v krajine.

Celý článok si prečítate tu:

Heger, Volvo Čítajte rozhovor Slovensko takú výrobu ešte nevidelo. Zostaneme montážnou dielňou? Choďte sa tam pozrieť, hovorí analytik

Dôchodky v roku 2023 porastú o desiatky eur. Pozrite si ilustračné prepočty

Prvé mesiace roka 2022 prinášajú zlé správy pre všetkých ľudí, ktorí nakupujú v obchodoch alebo tankujú na čerpačkách. Také vysoké nárasty inflácie Slovensko nezažilo už vyše 20 rokov. Dvojnásobne sa to dotýka tých najzraniteľnejších – dôchodcov. Za prvých päť mesiacov narástla dôchodcovská inflácia o 11,3 percenta.

Celý článok si prečítate tu:

Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

zväčšiť generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva... Foto: Archív SPP
generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.

Okamžite sme zareagovali na krátenie dodávok plynu Gazpromu o 50 percent tak, že sme vybavili ďalšiu loď so skvapalneným plynom. Kúpili sme ju takpovediac na kotve. Loď bola vyložená, ten plyn už máme a odplávala preč, hovorí v rozhovore pre Pravdu generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.

Celý rozhovor si prečítate tu:

Štát vyberie na daniach v roku 2023 o 2 miliardy viac

Ekonómovia z Inštitútu finančnej politiky (IFP) na Ministerstve financií SR prišli s novou prognózou, ktorá odkryla vývoj našej ekonomiky na nasledujúce roky. Najdôležitejšou správou celej analýzy je lepší výber daní, ktorý prinesie dodatočné zdroje do štátnej pokladnice. Štát na budúci rok vyberie na daniach oproti schválenému rozpočtu zhruba o dve miliardy eur viac, odhaduje rezort financií.

Celý článok si môžete prečítať tu:

Chaos na letiskách: Ak cestujete, pripravte sa na rušenie letov a hodiny čakania

Mal to byť klasický krátky let medzi dvoma európskymi destináciami, ktorých sa denne urobia tisícky. „Cestovala som v nedeľu podvečer leteckou linkou Ženeva – Viedeň,“ začína svoj príbeh čitateľka Lucia.

Celý článok si môžete prečítať tu:

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #ceny #Slovensko #plyn #Pravda #dôchodky #Igor Matovič