Ruská ekonomika upadá, ukazujú nové dáta

Dopad západných sankcií na Rusko je veľký, svedčí o tom aj fakt, že najväčšia krajina sveta nezaplatila svoj dlh. Ruská ekonomika postupne upadá, píše americký týždenník Newsweek. Dáta ruského štatistického úradu ukazujú, že výroba sa prepadla v mnohých odvetviach, od automobilov až po domáce spotrebiče. Pokles zaznamenal aj maloobchod.

02.07.2022 11:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na svojej prvej zahraničnej ceste od začiatku invázie na Ukrajine v turkménskej metropole Ašchabad, kde sa zúčastnil na summite krajín susediacich s Kaspickým morom.
debata (228)

Celkovo sa index priemyselnej výroby v Rusku medziročne znížil o 1,7 percenta.

Aj keď sa zdá, že ide o pomerne nízke číslo, odráža klesajúci trend. Je v enormných prepadoch materiálov, ktoré ovplyvňujú výrobu konkrétnych produktov. Najviac utrpela výroba aut, ktorá je teraz o 96,7 percenta nižšia než minulý rok. Výroba nákladných automobilov sa prepadla o 39,3 percenta, výroba dieselových a benzínových motorov o 58 percent. Výroba dieselových lokomotív o 63,2 percenta a výroba nákladných vagónov o 51,8 percenta.

Francúzska automobilka Renault, ktorá ovládala najväčšiu ruskú automobilku AvtoVAZ, pozastavila výrobu vo svojom závode v Moskve. Tento krok urobila pod tlakom ukrajinských lídrov, ktorí tak reagovali na ruskú inváziu. Renault neskôr súhlasil s predajom svojich ruských aktivít za symbolickú čiastku.

Nákladná letecká doprava sa medziročne znížila o 86 percent, čo má dopady aj na ďalšie produkty. O 58,1 percenta sa oproti roku 2021 znížila tiež výroba chladničiek a o 59,2 percenta výroba pračiek. Zaujímavé je, že o 24,5 percenta klesla tiež výroba cigariet, poznamenal Newsweek.

chlieb, múka, obilie Čítajte viac Vojna prudko zvyšuje ceny hnojív, Rusko bolo ich kľúčovým vývozcom

Grafy ukazujú, že maloobchodný obrat sa taktiež znížil v porovnaní s minulým rokom, pokles je ale vidieť aj oproti začiatku tohto roku. Veľkoobchodný obrat sa tiež prudko znížil, oslabený spotrebiteľský dopyt je pravdepodobne odrazom nižších miezd v čase vysokej inflácie.

Pokles priemyselnej výroby je síce menší, než očakávali západní ekonómovia, ale pokles ekonomiky je nepopierateľný. Dokonca aj ruská centrálna banka uviedla, že v tomto roku očakáva pokles hrubého domáceho produktu o 7,8 percenta. Západní ekonómovia očakávajú takmer dvojnásobný prepad. Inštitút pre medzinárodné financie odhaduje prepad o 15 percent.

Jedna z nečakane dobrých správ pre Rusko prišla z trhu práce, kde bola rekordne nízka miera nezamestnanosti, konkrétne 3,9 percenta. Vzhľadom na to, že vysoká inflácia naďalej znižuje reálne mzdy, nie je pravdepodobné, že by sa vysoká zamestnanosť premietla do dopytu. Dnešná ochota ľudí míňať preto zrejme nebude schopná zvrátiť recesiu, ktorá Rusko s najväčšou pravdepodobnos­ťou čaká.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #priemysel