Pokračovanie článku: Kombajny sa rozbehli, bude dosť obilia? Do hry vstúpilo veľa špekulatívnych podnikateľov a Američania

Potraviny plus 20 percent

Klesne aspoň o pár centov cena chleba či rožkov? Koľko bude stáť mäso? Nezdražie pivo? Rebro hovorí, že cena chleba a tým aj ostatných potravín sa už na pôvodnú úroveň nevráti.

Ceny s nejakou odchýlkou budú kopírovať súčasný vývoj. Keďže však nerastú reálne mzdy a ľuďom sa aj v dôsledku inflácie zarobené peniaze a úspory znehodnocujú, budú racionalizovať spotrebu potravín počnúc chlebom. Všetci, ktorí majú priemerné príjmy, nehovoriac o dôchodcoch, budú zvažovať, koľko čoho si kúpia, uzavrel Jozef Rebro.

Minulý týždeň najväčšia stavovská komora poľnohospodárov oznámila, že v jeseni budú potraviny medziročne drahšie o 20 percent, ešte v januári pritom optimistické prognózy niektorých analytikov hovorili iba o 5 percentách.

Denne 16 hodín slnečného svitu

Čo s úrodou urobia superhorúčavy? „Posledný júnový týždeň hrozí, že na Slovensku padne teplotný rekord neďaleko Pezinka v Slovenskom Grobe. Teplota vtedy dosiahla 38,2 stupňa Celzia,“ povedal Pavol Faško, klimatológ zo SHMU.

Predčasné dozrievanie obilnín je podľa Faška zlým znamením pre úrodu. Rastliny krátko po letnom slnovrate čelia slnečnému svitu okolo 16 hodín a keďže prevládajú dni s minimálnou oblačnosťou, zem sa prehrieva. Preto obilie predčasne dozrieva, zrná budú ľahšie a úroda nižšia. Pokiaľ ide o ľudí, tí musia rátať s tropickými nocami. Jedna už bola 20. júna, ďalšia z pondelka na utorok a ostatné sú pred nami až do víkendu.

Júl nemusí ísť podľa Faška v stopách júnového scenára, všetko je otvorené. Zrejme však treba rátať so slovenským letným štandardom, teda teplotami medzi 25 a 30 stupňami Celzia.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #žatva #obilie