Pokračovanie článku: Kombajny sa rozbehli, bude dosť obilia? Do hry vstúpilo veľa špekulatívnych podnikateľov a Američania

Kto prepadol obilnému gamblerstvu

Najväčšími pestovateľmi obilnín na Slovensku sú veľké poľnohospodárske družstvá. Na dolnom Žitnom ostrove je takým PD Sokolce s výmerou pôdy 6 800 hektárov. Predseda družstva Peter Lelkes hovorí o chudobnej žatevnej predohre – jačmeň im dal len 4–5 ton priemerne po hektári. Málo.

"Lepšia úroda je len tam, kde dostali viac búrok, regionálne sú obrovské rozdiely,“ hovorí Lelkes, ktorý sa pozerá na tohtoročný zber optikou 40 predchádzajúcich žatiev. Družstvo v Sokolciach má jedny z najúrodnejších pôd na Slovensku, prešlo na vlahu šetriace obrábanie pôdy, ale "keď nezaprší, nemôže byť zrno bacuľaté a úroda bohatá, tobôž keď celú krajinu čaká šnúra zničujúcich horúčav do konca tohto týždňa,“ sumarizuje dlhoročnú pestovateľskú skúsenosť obilninársky matador zo Žitného ostrova.

Ďalšie spresnenie mozaiky úrod ponúka okres Nové Zámky. Potvrdzujú sa slová Jána Jelena – repka dáva nízke úrody. Jeden z najväčších podnikov Poľnohospodár Nové Zámky zobral z prvých porastov len 2,5 tony repky na hektári, keď dobrá úroda je aspoň o jednu tonu vyššia. Hrach tam sypal len po 1,9 tony, teda skoro o polovicu menej ako obvykle.

zväčšiť Saharské horúčavy znížia úrody pšenice, myslí... Foto: Jozef Sedlák
zatva Saharské horúčavy znížia úrody pšenice, myslí si farmár z Novej Dediny Ján Jelen.

"Neustále nám vyzváňajú telefóny z Poľska a Ukrajiny a ponúkajú, aby sme kúpili napríklad slnečnicu alebo kukuricu. Majú skreslené predstavy o cenách, pretože za lanskú necertifikovanú úrodu slnečnice chcú 650 – 700 za tonu, ale ceny sú už kdesi inde, veď nová slnečnica sa kótuje po 560 eur za tonu,“ hovorí výrobno-obchodný riaditeľ Poľnohospodára Juraj Hatala.

To, čo sa deje na trhu s obilninami a olejninami, sa podľa Hatalu nedá jedným slovom opísať. Vstúpilo doň veľa špekulatívnych podnikateľov. A jeho kolega generálny riaditeľ Marek Šimunek otvorene hovorí o hazardnom obilnom gamblerstve v podaní rôznych firiem, ktoré sa prisali na obchod s agrokomoditami. Teraz napríklad podaktorí už chcú nakupovať tvrdú pšenicu, z ktorej sa vyrábajú cestoviny. „Kontrakt máme na október, ale oni ju chcú už teraz. To svedčí o tom, že dopyt po tvrdej pšenici je vyšší, ako sú možnosti pestovateľov,“ súdi Juraj Hatala. Dodá, že farmári, ktorí v okolí Nových Zámkov pozbierali prvé skoré pšenice, však majú podpriemerné úrody, len 3,5 tony po hektári, zvyknutí sú na 5 až 7 ton.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #žatva #obilie