Dôchodky v roku 2023 porastú o desiatky eur. Pozrite si ilustračné prepočty

Prvé mesiace roka 2022 prinášajú zlé správy pre všetkých ľudí, ktorí nakupujú v obchodoch alebo tankujú na čerpačkách. Také vysoké nárasty inflácie Slovensko nezažilo už vyše 20 rokov. Dvojnásobne sa to dotýka tých najzraniteľnejších - dôchodcov. Za prvých päť mesiacov narástla dôchodcovská inflácia o 11,3 percenta.

01.07.2022 05:00
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Foto:
Ilustračné foto.
debata (101)

Ide o kľúčový udaj, keďže od dôchodcovskej inflácie závisí aj zvyšovanie dôchodkov.

Keďže ceny pravdepodobne porastú aj v júni, dôchodcovská inflácia za prvých šesť mesiacov by mala byť ešte vyššia. Nové čísla za jún zverejní Štatistický úrad niekedy v prvej polovici júla. Výška dôchodkových dávok zaťaží rozpočet podľa vyjadrení členov vlády o približne miliardu eur.

Na vysoký nárast dôchodkov upozornila v polovici februára ešte Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Nízka inflácia v roku 2021 spôsobila, že od 1. januára 2022 bola valorizácia dôchodkov iba o 1,3 percenta. To silne kontrastuje s výškou rastu cien, ktorá pre dôchodcov zaznamenala 13,5 percenta. No dobré správy sú, že od nového roka sa rast rapídne zvýši. „Tohtoročný nízky rast dôchodkov vychádza z inflácie z prvého polroka minulého roka. Rast cien, ktorý začal v druhom polroku a rast cien v prvom polroku tohto roka sa tak prejaví v raste dôchodkov až v budúcom roku. Budúcoročná valorizácia dôchodkov by preto mala byť vyššia, ako inflácia,“ tvrdia ekonómovia Rady.

Téma dôchodky odznela aj včera, teda vo štvrtok pri predstavovaní daňovej prognózy.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič sa nakoniec pochválil. Štát dostane obrovský darček, podelí sa s občanmi?

Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka by sa mali dôchodky od budúceho roka zvýšiť o vyše 11 percent, čo by znamenalo výdavky na úrovni zhruba jednej miliardy eur. Pri tristoeurovom dôchodku by to bol nárast od nového roka o 33 eur mesačne. Nový dôchodok by tak bol 333 eur.

Ilustračné príklady:

  • Dôchodok: 300 €
  • Valorizácia vo výške: 33,9 € (11,3 %)

Výška dôchodku od 1. januára 2023: 333,9 €

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #dôchodky #dôchodcovská inflácia