Zaokrúhľovanie je finančne neutrálne. Správnosť zaokrúhlenia zabezpečí softvér pokladní

Od 1. júla čaká všetkých podnikateľov povinnosť zaokrúhľovať ceny pri platbách v hotovosti. Týka sa to teda aj platieb v obchodných prevádzkach. Dôvodom je novela zákona o cenách, ktorej účelom je minimalizovať potrebu používania jednocentových a dvojcentových euromincí.

28.06.2022 10:11
euro,mince Foto:
Ilustračná fotka
debata

„Pokladničné systémy obchodníkov združených v SAMO budú k stanovenému dátumu 1. júla plne pripravené na zaokrúhľovanie pri platbách v hotovosti,“ informuje Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje najväčších predajcov potravín a drogérie. „Zaokrúhľovanie je finančne neutrálne, spotrebitelia sa nemusia obávať znevýhodnenia pri platbe v hotovosti. Zároveň nemusia mať obavy z nesprávneho výpočtu zaokrúhlenej sumy. Správnosť zaokrúhlenia zabezpečí softvér pokladní a preškolení boli aj zamestnanci obchodov, ktorí vysvetlia kupujúcim aj prípadné pochybnosti o správnosti zaokrúhlenej výslednej ceny nákupu,“ dodal M. Krajčovič.

zväčšiť Zaokrúhľovanie
Zaokruhlovanie infografika SAMO Zaokrúhľovanie

Najmä v prvých dňoch platnosti zaokrúhľovania hotovostných platieb môže prísť k zvýšeniu týchto dopytov pri pokladniach. „Aby sme predišli nedorozumeniam pri pokladni, tak aj touto cestou by sme chceli vyzvať spotrebiteľov k vzájomnej ohľaduplnosti,“ apeluje M. Krajčovič.

Jednocentové a dvojcentové euromince aj naďalej zostávajú zákonným platidlom, príjemcovia platieb ich budú naďalej povinní prijímať a budú ich môcť aj vydávať pri platbách v hotovosti. Zaokrúhľovanie hotovostných platieb slúži na ich obmedzenie v obehu. „Obmedzenie používania týchto mincí prinesie osoh pre obchodníkov, štát a aj samotných spotrebiteľov,“ dodáva M. Krajčovič.

euro, peniaze, mince, bankovky, strom Čítajte viac Spúšťa sa zaokrúhľovanie centov pri nákupoch. Pozrite si všetko, čo potrebujete vedieť

Cieľom opatrenia je totiž zníženie nákladov podnikateľov, štátu a aj verejnosti, napríklad v bankách pri vložení a spracovaní týchto mincí alebo nepotrebnosťou razenia, ktoré je nákladnejšie ako nominálna hodnota týchto mincí. Má sa tiež zjednodušiť vydávanie mincí pri hotovostnom platobnom styku a pozitívny efekt má pocítiť aj životné prostredie, keďže sa výrazne zredukuje použitie obalovej fólie, do ktorej sa tieto mince balia a zníži sa aj počet ich prepráv v rámci krajiny. Takýto systém už funguje vo viacerých európskych štátoch platiacich eurom, ako napríklad v Holandsku, Írsku, Fínsku a ďalších.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny #zaokrúhľovanie #eurocent #centovky