Pokračovanie článku: Sulíkov strop na lacnejšiu elektrinu: Byty stovky eur ušetria, rodinné domy si priplatia tisíce

Priplatia si nielen boháči

„Z našich analýz vyplýva, že zlacnená elektrina z memoranda so Slovenskými elektrárňami môže zásadne minimalizovať dosahy trhových cien na domácnosti v prípade elektriny,” potvrdil Andrej Juris, predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý každoročne stanovuje cenové stropy pre domácnosti a malé podniky.

Analytik Andrej Lednár z Prvej energetickej však pripomína, že „okrem domácností netreba zabúdať na regulované malé podniky alebo neregulovaných odberateľov vrátane miest a obcí, pre ktorých sú tieto vyššie ceny likvidačné”.

Aj podľa Pištu má takáto regulácia nedokonalosti. „Môže byť kontraproduktívna. Môže totiž dochádzať k nárastu spotreby elektriny z rôznych dôvodov, čo je pri jej vysokých cenách značne nelogické. Bude to teda značne kriviť trh a zabráni to uplatneniu prirodzených trhových mechanizmov,” upozorňuje analytik.

Vládni predstavitelia síce argumentovali pri zavedení 4-megawattového limitu tým, že nebudú dotovať boháčov, ktorí by si doma vykurovali sauny a bazény, v praxi však nie je možné cieľ spotreby vypátrať do detailov. Priplatia si tak rovnako majitelia luxusných domov v mestách ako ľudia v domoch na dedine, ktorí elektrinu míňajú na osvetlenie či vykurovanie kurínov a skleníkov. „Ako odlíšia odberné miesta, kde sa vykurujú bazény, je mi záhadou,” dodáva Pišta.

Špecialista na energetiku Martin Semrič z Magna energia hovorí o precedense, aký trh ešte nezažil. „Na jednej strane budeme mať trhové ceny, na strane druhej bude ponuka Slovenských elektrární, kde by cena mala byť nižšia. V tomto kontexte vzniká množstvo otázok. Jednou z nich bude, ako zabezpečiť, že zvýhodnená elektrina sa nebude predávať za vyššie ceny, a čo s kontraktmi uzatvorenými skôr a podobne,“ uvádza odborník.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #cena #elektrina #Richard Sulík