Sulíkov strop na lacnejšiu elektrinu: Byty stovky eur ušetria, rodinné domy si priplatia tisíce

Leto je obdobím, keď väčšina domácností v poštových schránkach nachádza vyúčtovacie faktúry za elektrinu. Podľa toho, ako ceny rástli a koľko spotrebovali, im dodávateľ nastaví aj nové zálohové platby.

27.06.2022 18:49
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto:
Ilustračné foto.
debata (185)

Pre mnohé domácnosti dokonca zostanú poplatky nezmenené najbližšie dva roky. Vo februári totiž vláda podpísala so Slovenskými elektrárňami memorandum, ktoré má stabilizovať ceny elektriny na najbližšie dva roky pre domácnosti. V rámci dohody majú elektrárne predať 6,15 terawatthodiny elektriny za zvýhodnenú cenu 61,2 eura za megawatthodinu v roku 2023 a 2024.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vtedy sľubovali za dva roky ušetriť dovedna miliardu eur. V prepočte by tak domácnosť ušetrila za dva roky 500 eur.

V súčasnosti sú však ceny elektriny na trhoch vyššie. A taká by mala byť aj zľava vďaka zastropovanej cene. Ak zrátame rozdiel oproti aktuálnym trhovým cenám, domácnosti by mali ušetriť v priebehu najbližších dvoch rokov na poplatkoch od 1,34 miliardy do 1,7 miliardy eur.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Sulík o ťažbe plynu na Slovensku: Bude efektívna? Nemusí byť

Ak tento nárast orientačne prepočítame, priemerná domácnosť by mohla ušetriť 668 až 846 eur dokopy za dva roky. Teda 334 až 423 eur ročne alebo 27,9 až 35,3 eura mesačne.

Detailné prepočty úspor však bude možné určiť až koncom budúceho roka, keď budú spriemerované skutočné trhové ceny.

Ešte pred týždňom, 20. júna, ministerstvo financií na sociálnych sieťach napríklad uvádzalo, že vďaka zastropovaniu ušetria domácnosti v nasledujúcich rokoch na cenách elektriny viac ako 1,8 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #cena #elektrina #Richard Sulík