Stavebná sporiteľňa nebude uzatvárať nové zmluvy o sporení. Zmena sa existujúcich klientov nedotkne

ČSOB stavebná sporiteľňa nebude od 1. júla už uzatvárať nové zmluvy o stavebnom sporení. Potreby klientov orientované na financovanie kúpy a rekonštrukcie bývania bude finančná skupina pokrývať výlučne svojimi štandardnými bankovými produktami prostredníctvom ČSOB. Existujúcich klientov stavebnej sporiteľne sa táto zmena podľa vyjadrení spoločnosti nijako nedotkne a na nastavení ich produktov sa nič nemení.

27.06.2022 12:12
čsob Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

V rámci trhu stavebného sporenia ide už o druhú spoločnosť. Vlani v lete Wüstenrot stavebná sporiteľňa tiež oznámila, že končí s predajom nových zmlúv stavebného sporenia a poskytovaním nových medziúverov. Zároveň vtedy informovala, že chce expandovať prostredníctvom novej firmy Wüstenrot InHouseBroker, cez ktorú bude poskytovať finančné služby v oblasti sprostredkovania úverov, sporenia a kapitálového trhu. Vtedy však konkurenčná ČSOB stavebná sporiteľňa, ako aj Prvá stavebná sporiteľňa informovali, že podobné plány nemajú.

„Trh stavebného sporenia sa za poslednú viac ako dekádu výrazne zmenil, a to najmä z pohľadu jeho štátnej podpory, ako aj možnosti využitia takto našetrených finančných prostriedkov. Nezanedbateľnú úlohu v tom zohral aj vývoj na úrokovom trhu v uplynulých rokoch, ktorý zvýhodňoval bankové produkty pred produktami stavebnej sporiteľne,“ skonštatoval generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár. V súlade s ich stratégiou poskytovať komplexné finančné riešenia pod jednou strechou a s tým súvisiacim zjednodušovaním a zefektívňovaním fungovania sa rozhodli tieto produkty poskytovať už len v rámci bankového portfólia.

reality, byt, dom, byvanie, Čítajte viac Na Slovensku sa stavia menej bytov. Najväčší pokles je cítiť v hlavnom meste

Vedúci odboru komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Jozef Plško pre agentúru SITA povedal, že firma sa plánuje aj naďalej zameriavať na ponuku stavebného sporenia v celej jeho šírke a ďalej bude svoju ponuku financovania bývania rozvíjať. U nich záujem klientov o stavebné sporenie podľa neho rastie. „Doteraz pomohlo stavebné sporenie s financovaním bývania takmer 2,5 miliónu klientov, aj aktuálne poskytujeme služby približne 550-tisíc klientom a dennodenne pribúdajú stovky ďalších,“ skonštatoval Plško.

Na trhu stavebného sporenia pôsobili dlhoročne tri stavebné sporiteľne. Prvá stavebná sporiteľňa vznikla 16. novembra 1992. Spoločnosť Wüstenrot stavebná sporiteľňa vznikla v roku 1993 a pôvodne pôsobila pod názvom Stavebná sporiteľňa VÚB-Wüstenrot. ČSOB stavebná sporiteľňa vznikla na Slovensku v júni 2000.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #rekonštrukcia #zmluvy #Stavebná sporiteľňa #bankové produkty