Nájde sa učiteľ s platom 3-tisíc eur mesačne? Veľký prehľad platov v školstve

Učitelia všetkých stupňov už dlho volajú po vyšších platoch. Vyústilo to aj do plošného štrajku, ktorý sa konal minulý týždeň. Jedným z dôvodov je, že prisľúbená trojpercentná valorizácia od júla im pri dlhodobom podfinancovaní odvetvia a 12,6-percentnej inflácii len minimálne pomáha udržať si základný životný štandard. Denník Pravda sa pozrel na tabuľky, koľko učitelia na Slovensku zarábajú.

25.06.2022 15:45
protest Foto: ,
Protestujúci učitelia pred Národnou radou SR na Námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave v stredu 15. júna 2022.
debata (68)

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v sobotu ráno na tlačovej konferencii, ktorú zvolal spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), odprezentoval návrh, že v septembri plánujú vyplatiť zamestnancom verejnej správy špeciálnu jednorazovú odmenu 500 eur v hrubom.

Pomoc má smerovať všetkým zamestnancom verejnej správy, vrátane štrajkujúcich učiteľov. Konštatovanie ministra financií však mnohých pedagógov nepotešilo.

„Príplatok 500 eur nebude percentuálny, ale plošný. Takto pomôže viac bežným zamestnancom, kuchárkam v škôlke, ako vysokoškolským učiteľom, ktorí majú 3000-eurové platy," vyhlásil Matovič.

Prvé reakcie učiteľov sa zakrátko objavili aj na sociálnych sieťach.

odkaz Reakcia učiteľky na výroky Igora Matoviča Foto: facebooková stránka Zomri
zomri učitelia matovič platy Reakcia učiteľky na výroky Igora Matoviča

Koľko reálne učitelia zarábajú?

Podľa minuloročnej publikácie školskej organizácie EÚ Eurydice bol v roku 2020 priemerný nástupný plat učiteľa približne 10-tisíc eur ročne. V Maďarsku to bolo len približne 7-tisíc, no v Česku to bolo 13,6-tisíca, v Rakúsku 38,5-tisíca eur.

„Aby sme dokázali životnými podmienkami aspoň trochu konkurovať zahraničiu, 2000 eur mesačne by mal byť normálny štandard. A teraz si vezmime, že priemer je tu stále cca 1000 mesačne v hrubom," hovorí v rozhovore pre Pravdu odborníčka na školstvo Soňa Hanzlovičová.

Učiteľské platy sa riadia podľa predpismi stanovených tabuliek. Zohľadňuje sa v nich počet rokov praxe, či platový stupeň, ako aj typ školského zariadenia – od základnej školy po univerzitu.

Podľa údajov, zverejnených na portáli Verejná správa SR, platia od 1. júla 2022 nové platové tabuľky, zohľadňujúce trojpercentnú valorizáciu. Napríklad pedagogický zamestnanec v 4. platovej triede a 1. platovom stupni zarobí 761 eur mesačne v hrubom, teda necelých 534 eur v čistom. Najlepšie platený vysokoškolský učiteľ, v 14. platovom stupni, s viac ako 40 rokmi praxe a v najvyššej, 11. platovej triede, zarobí po novom 1757,5 eur v hrubom, čo je v čistom takmer 1233 eur za mesiac.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #inflácia #Igor Matovič #platy učiteľov