Heger s Matovičom idú posielať 500 eur zamestnancom. Toto je sociálny štát, tvrdia

Premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO) ohlásili, že našli ďalších 200 miliónov eur, ktoré vo forme 500-eurových bonusov chcú vyplatiť v septembri všetkým zamestnancom verejnej správy, napríklad aj učiteľom. Týkať sa nebude zdravotníkov alebo napríklad vojakov.

25.06.2022 11:18
Igor Matovič (vľavo) a Eduard Heger Foto: ,
Igor Matovič a Eduard Heger
debata (101)

V sobotu ráno zvolalo ministerstvo financií a Úrad vlády mimoriadnu tlačovú konferenciu na tému novej štátnej pomoci.

Minister financií Eduard Heger ohlásil, že predkladá návrh, v rámci ktorého vláda našla ďalších 200 miliónov eur na pomoc ľuďom, ktorí si to podľa nich zaslúžia. „Nie je to návrh OĽANO, je to návrh premiéra. Toto nie je výsledok dohody, s týmto ideme do rokovaní," povedal.

Prezidentka KOZ Monika Uhlerová reagovala, že signál vlády o možnom jednorazovom príspevku k platom zamestnancov v štátnej a verejnej správe vnímajú odborári pozitívne. „Určite pôjdeme na rokovania s ambíciou pretaviť disponibilné zdroje do valorizácie, zároveň sa nám otvárajú možnosti rokovať o požiadavke na valorizáciu aj v ďalšom roku," povedala pre TASR.

Peniaze plánujú poslať všetkým zamestnancom verejnej správy, týkať sa nebude zdravotníkov alebo napríklad vojakov.

Tlačová konferencia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a Igora Matoviča (OĽANO).

Na otázku, či pripravujú pomoc aj pre dôchodcov, Heger odpovedal: „Pomoc ktorú dávame je bezprecedentná. Postupne rokujeme, hľadáme zdroje, pridávame. Chceme podať pomocnú ruku, no je dôležité si uvedomiť, že nikto nemá čarovný kľúč," vyhlásil a ako príklad uviedol znižovanie spotrebných daní v iných európskych krajinách, ktoré podľa Hegera nikomu nepomohli.

Matovič priblížil, že v septembri plánujú vyplatiť zamestnancom štátnej správy špeciálnu jednorazovú odmenu 500 eur v hrubom. „Príplatok 500-eur nebude percentuálny, ale plošný. Takto pomôže viac bežným zamestnancom, kuchárkam v škôlke, ako vysokoškolským učiteľom, ktorí majú 3000-eurové platy," vysvetlil svoje uvažovanie.

Soňa Hanzlovičová Čítajte rozhovor Expertka na školstvo: Tri percentá platu navyše? Učitelia si zaslúžia aspoň 2-tisíc eur v hrubom
Igor Matovič (vľavo) a Eduard Heger Foto: Robert Hüttner, Pravda
Igor Matovič (vľavo) a Eduard Heger Igor Matovič (vľavo) a Eduard Heger

Zdroje, z ktorých túto odmenu plánujú vyplatiť, zatiaľ podľa Hegera nie sú definitívne. Vyhlásil, že majú viacero možností a čaká ich veľa rokovaní. Budúci týždeň chcú začať aj rozhovory s odbormi. „Budú to mimoriadne zdroje, ktoré zatiaľ v rozpočte nemáme. Ja sa budem snažiť od teraz zabezpečovať zdroje bez toho, aby ľudia boli svedkami konfliktov," dodal Matovič.

Peniaze by mali samosprávy nájsť napríklad vo vyšších príjmoch z podielových daní. „Nakoľko ide o zamestnancov, ktorých platia aj obce, pokiaľ na tieto príplatky nebudú mať zdroje, my to za nich zatiahneme," prisľúbil tiež minister financií.

Zdravotníkov, vojakov či zamestnancov zariadení sociálnych služieb plánujú odmeniť podľa Hegera s Matovičom iným, samostatným opatrením.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #inflácia #vládna pomoc