Pokračovanie článku: Rusko čaká o pár hodín bankrot. Sme naspäť v roku 1918, hovorí ekonóm

Ak Rusko zajtra naozaj zbankrotuje, Kovanda tvrdí, že pôjde o prvý bankrot krajiny voči zahraničiu od začiatku roku 1918, kedy vodca boľševikov Vladimír Iľjič Lenin stornoval cársky dlh po tom, čo v roku 1917 stál na čele Rady ľudových komisárov.

Bankrot však nemožno chápať doslovne, ide naozaj o technický bankrot. Rusko bude mať naďalej možnosť financovať bojovanie na Ukrajine, napríklad cez príjem z vývozu energií, najmä plynu a ropy, do krajín EÚ.

Český ekonóm vyčísľuje, že len za svoj export fosílnych palív utŕžilo Rusko počas prvých sto dní vojny na Ukrajine celkom 93 miliárd eur.

Hlavnými dovozcami ruských energií sú počas vojny krajiny patriace k najväčším ekonomikám EÚ, Nemecko a Taliansko, a potom aj Čína. „To sú teda teraz hlavní faktickí sponzori bankrotujúceho Ruska. Zaisťujú, že Rusko bankrot bezprostredne prakticky nijako nepocíti," hovorí Kovanda.

Platobná neschopnosť čiže bankrot teda podľa neho spočíva teda skôr v tom, že Rusko stratí prístup na medzinárodné kapitálové trhy. „Dramaticky mu zdražie obsluha dlhu a náklady požičiavania si dokonca aj napríklad od čínskych investorov. Bez toho bude ťažké získavať pre Rusko peniaze na investície a zaisťovať ekonomický rast. Rusi sa preto musia pripraviť na hlboký prepad životnej úrovne," uzatvára s tým, že bankrotový stav Ruska môže trvať aj celé jedno desaťročie.

© Autorské práva vyhradené

322 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Rusko #vojna na Ukrajine