Rusko čaká o pár hodín bankrot. Sme naspäť v roku 1918, hovorí ekonóm

Rusko sa podľa všetkého už zajtra po polnoci ocitne v platobnej neschopnosti, teda v bankrotovom stave. Na svoj dlh voči zahraničným veriteľom teda zbankrotuje vôbec prvýkrát od začiatku roku 1918, upozorňuje Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm českej Trinity bank.

25.06.2022 10:58
Rusko, Kremeľ, Moskva Foto: ,
Kremeľ a Červené námestie v Moskve.
debata (322)

Podľa Kovandu ide o mimoriadnu udalosť, ktorá sa stane míľnikom v novodobých hospodárskych dejinách Ruska. „Aj len takzvaný technický bankrot môže navyše vážne skomplikovať celú ekonomickú budúcnosť Ruska, ak by sa niekedy chcelo vrátiť späť na medzinárodné finančné trhy; muselo by totiž treba počítať s tak či tak citeľne navýšeným úrokom na svojom dlhu," cituje Kovanda denník Financial Times.

„Zajtra o polnoci newyorského času, teda v skorých ranných hodinách pondelkových času stredoeurópskeho, Rusku dobehne tridsaťdňová odkladná lehota, ktorá začala nabiehať po tom, čo krajina riadne neuhradila jednu zo splátok svojho dlhu zahraničným veriteľom. Táto konkrétna splátka je v objeme zhruba 100 miliónov dolárov," vysvetľuje Kovanda.

Maroš Ovčarik. Čítajte viac Expert na financie radí: Inflácia vám ničí príjem. Oplatí sa ešte nákup nehnuteľnosti?

Kremeľ sa podľa vyhovára na to, že sa o úhradu danej splátky pokúšal, západné sankcie však znemožnili jej kompletné uskutočnenie.

Kovanda tvrdí, že v prípade Ruska pôjde o takzvaný technický bankrot. „Krajina totiž má prostriedky na to, aby mohla riadne hradiť svoje bežiace splátky. Úhradu však znemožňujú sankcie. Nastáva tak paradoxná situácia, kedy Rusko deklaruje pripravenosť danej splátky uhradiť, a fakticky je schopné úhradu okamžite uskutočniť, avšak v rámci medzinárodného bankového systému je mu to v dôsledku sankcií samotným Západom znemožnené," vysvetľuje. Západ teda Rusku vlastne sám zakázal, aby mu dlh splácalo, a na základe toho sa Rusko ocitne v bankrote.

© Autorské práva vyhradené

322 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Rusko #vojna na Ukrajine