Svetová somelierska jednotka Serge Dubs o slovenských vínach: Od posmeškov k uznaniu

Štrasburg bol vždy nielen veľkým francúzskym, ale aj európskym mestom vína. Pravidelne sa tu koná veľká medzinárodná vinárska súťaž Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg. Excelovali na nej aj slovenské vína. Vinársky svetobežník Jean Daniel Angibaud, ktorý žije dlhé roky na Slovensku a je tvárou značky Slovenské Vinice, sa zhovára o postavení slovenských vín so špičkovým francúzskym someliérom Sergom Dubsom, členom štrasburskej poroty.

24.06.2022 16:50
Jean D. Angibaud Foto:
Jean D. Angibaud
debata (1)

Serge, považujú vás za najlepšieho someliéra na svete, roky sevírujete vína v trojhviezdičkovej michelinovskej reštaurácii. Čo si myslíte o slovenských vínach?

Netvrdím, že som špecialista na slovenské vína. Vzťah Západoeurópanov nielen k slovenským, ale vôbec vínam zo strednej a východnej Európy sa za posledné obdobie významne zmenil. Kým ešte pred 20 rokmi tieto vína zosmiešňovali, dnes je nad slnko jasné, že mnohé biele vína z Východu sú pozoruhodné.

Predtým posmešky, teraz uznanie, ba rešpekt. Čo je za tým?

Ak by som mal hovoriť o Slovensku, potom je za úspechom obrovský pokrok vo vinohradoch a v práci s vínom a tiež prv nevídaná internacionalizácia obchodu. Úspechy slovenských vín na medzinárodných súťažiach, nielen na Vinalies Internationales v Paríži, ale aj na nedávnej súťaži Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg potvrdili konkurencieschop­nosť slovenských vín a celkom prirodzene upútali pozornosť ľudí z vinársko-gastronomického biznisu. Zaujali aj mňa. Podstatou práce someliera je rozširovať obzory milovníkov dobrého jedla a vína. Prečo neupriamiť pohľad na Slovensko, prácu tamojších vinohradníkov a vinárov a tamojších somelierov?

Ako reagujú Francúzi, keď im v trojhviezdičkovej michelinovskej reštaurácii ponúkne somelier víno z neznámej stredoeurópskej krajiny?

Každý milovník vína je vo svojej podstate objaviteľ. Od someliera ako sprievodcu krajinou dobrého vína a jedla očakáva, že mu pripraví príjemné prekvapenie. Dôležité je, aby vám dôverovali, potom dajú na somelierov výber. V zásade ide o efekt z momentu prekvapenia. Nové víno v pohári je veľkou neznámou. Iste môže sa stať, že jeho prejav zaskočí, vtedy ponúkneme niečo iné. Získať dôveru pri zahraničných vínach nie je ľahké.

Ako presvedčíte ľudí, aby ochutnali víno z krajiny, voči ktorej môžu mať predsudky prameniace z neznalosti jej vinohradnícko-vinárskej tradície a skúsenosti?

Dobrý somelier sa nevyzná len vo víne a jedle, mal by veľa vedieť o pôvode vína, o jeho rodisku, ľuďoch, ktorí ho tvoria. Ľudí presviedča príbeh vína, ale najmä ono samo. Ochutnávku vždy predbieha príbeh, umenie someliera je aj umením dobrého rozprávača, nie dlhej, no krátkej story. Musí ľudí za stolom "zaintrigovať“, vtiahnuť do deja, aby víno ochutnali. Pretože mnohí na Západe ešte zápasia s predsudkami či predstavami o živote v krajinách bývalého východného bloku.

Aby som si naklonil zákazníka, musím ho poznať. Akí sú francúzski a vôbec západoeurópski milovníci vína?

Hrdí na vína nie že zo svojich krajín, ale z jednotlivých regiónov. Táto lojalita niekedy hraničí až s vinárskym šovinizmom, ale na druhej strane sa spoločnosť mení, je otvorenejšia. Vo Francúzsku sa to prejavuje akceptáciou talianskych a španielskych alebo už aj rakúskych vín. S vínami dovezenými z Nového sveta, teda z Čile, Austrálie alebo stredoeurópskych krajín sa to trochu komplikuje. No ak ste profesionál, dokážete zaujať ľudí aj týmito vínami.

Víno búra hranice. Čo cíti Francúz, keď na súťaži Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg oznámili, že z desiatich najlepších vín s veľkými – dvojitými zlatými medailami pochádza deväť zo zahraničia?

Mon dieu! O môj bože. Je to súťaž, v športe netreba zasa príliš diskutovať a filozofovať. Víno nie je majetkom jednej krajiny, je kultúrnym dedičstvom celého ľudstva. Svet vína je otvorený a to nás somelierov spája, demokratizuje, omladzuje modernizuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víno