Pokračovanie článku: Ekonómovia prepočítali 100 eur od Krajniaka: máme tri správy, dobrá je len jedna

Lepšie správy až v roku 2023

Rozpočtoví experti v správe napokon priniesli aj pozitívnu informáciu. Týka sa budúceho roka. Konštatujú totiž, že bude lepšie – príjem všetkých domácností už porazí infláciu.

„Rast v priemernom disponibilnom príjme rodín prevýši rast cien v každej príjmovej kategórii,” tvrdí RRZ a opiera sa pritom o odhad Výboru pre makroekonomické prognózy z marca 2022, ktorý očakáva, že spotrebiteľská inflácia na budúci rok bude priemerne 6,5, dôchodcovská 6,9 a nízkopríjmová 6,8 percenta. To je menej, ako tohtoročný priemer 8 až 10 percent.

kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Čítajte viac Doma by ste mali mať železnú rezervu, ostatné peniaze rozumne investovať. Ako bojovať proti zdražovaniu?

V praxi to znamená, že valorizácia štátnych dávok podľa tohtoročných vyšších čísel prinesie nárast dôchodkov o 8,8, sociálnych dávok naviazaných na životné minimum o 6,8 a platov priemerne o 7,1 percenta. Rovnaké tempo rastu o 7,1 percenta sa následne očakáva aj v prípade nemocenských dávok a dávky v nezamestnanosti.

Národná banka Slovenska (NBS) však predpovedá pesimistickejší scenár. Guvernér Peter Kažimír totiž v utorok pri prezentácii ich prognózy vyhlásil, že ceny na Slovensku by tento rok mali vzrásť o 10,4, v budúcom roku o 11,1 percenta. Reálne mzdy by tak mali klesať až dva roky po sebe.

„Ak sa životné minimum nebude aktualizovať o infláciu, tak budú najviac zasiahnuté nižšie príjmové skupiny. Stredná trieda však tiež pocíti dosahy poklesu reálnych miezd. Dva roky môžu byť v mínuse a potom dúfame, že vysoké ceny už nebudú a vrátime sa na normálnu trajektóriu,“ vysvetlil viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

Výraznejšieho poklesu inflácie sa podľa Kažimíra dočkáme zrejme až v roku 2024. Najväčším otáznikom a rizikom pre vývoj slovenskej ekonomiky je podľa neho to, či nastane výpadok dodávky plynu, respektíve ďalších energií. Ak by sa tak stalo, tak inflácia bude v budúcom roku ešte vyššia a ekonomický rast bude ešte slabší. „Mohli by sme hovoriť aj o recesii,“ uzavrel Kažimír.

Ekonómovia RRZ tak priniesli dve zlé správy: v tomto roku ani 100-eurové poukážky, ani všetky dávky a vládna pomoc neporazia infláciu. Tretia dobrá správa je, že situácia sa zlepší v roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #inflácia #Milan Krajniak