Pokračovanie článku: Ekonómovia prepočítali 100 eur od Krajniaka: máme tri správy, dobrá je len jedna

Infláciu neporazí ani bonus a ďalšie dávky

Analytici RRZ posúdili dosah protiinflačných opatrení na príjmy domácností aj vo verzii, keď započítali vplyv ďalších schválených opatrení z dielne ministerstiev práce a financií. Konkrétne ide o trvalé zvýšenie prídavku na dieťa za 275 miliónov eur a daňového bonusu na dieťa vo výške 544 miliónov eur ročne. Započítal sa tiež vplyv tzv. očkovacieho bonusu, ktorý získala na prelome rokov časť seniorov.

Verdikt ekonómov však znie, že ani keď spočítajú všetky návrhy dokopy, na porazenie inflácie v tomto roku to nepostačí. Najvýraznejšie by zaostávali za rastom cien rozpočty rodín seniorov a rodín bez pracovného príjmu, ako aj rodiny bez detí. Rast príjmov v roku 2022 by dokonca stále zaostával aj u seniorov, ktorí dostali očkovací bonus.

Ekonómovia kritizujú ministrov najmä za to, že nevyužili existujúci systém pomoci najzraniteľnejším skupinám tak, že by mimoriadne navýšili životné minimum. To má za následok, že domácnosti z pomoci benefitujú odlišne v porovnaní s tým, ako je štandardne nastavený systém sociálnej pomoci.

„Problémom celkového balíčka je, že sa snaží pomôcť všetkým. Plošné dávky sú veľmi drahé a vo výsledku vždy skončia s rovnakým výsledkom. Odkázaným ľuďom pomôžu málo, a ľuďom, ktorí by zdražovanie zvládli, pomôže zbytočne veľa,” komentuje analytik Radovan Ďurana z INESS.

Ekonóm Kahanec by pre nízkopríjmové domácnosti zvážil cielené nástroje na kompenzáciu nárastu cien energií. „Ale tak, aby sa nepodporovala spotreba fosílnych palív. Odporúčam však prejsť od mentality rozdávania balíčkov k možno politicky nudnejším, ale systémovým cieleným opatreniam, ktoré by boli podložené fundovanými analýzami pred tým, ako dané opatrenie ide do legislatívneho procesu,” upozorňuje Kahanec.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #inflácia #Milan Krajniak